Közélet

2017.06.27. 16:43

Erdő Péter: „Szent László ma is érvényes példa számunkra”

Akkor lehetünk Szent László méltó követői, ha tudunk áldozatot hozni keresztény közösségünkért, ha tudjuk tisztelni a többi népet, a hit fényében pedig meglátjuk közös értékeinket – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kedden a győri Dunakapu téren, a Szent László-napok alkalmából tartott szabadtéri szentmisén.

kemma.hu/MTI

Mint Erdő Péter kifejtette, Szent László sokat tett azért, hogy az ország állandó hazája és "szeretett otthona" legyen a magyar népnek, ugyanis a külső ellenségtől hadvezérként védte meg az országot, a belső biztonság "megrontóitól pedig mint a magyarok igaz bírája szabadította meg hazánkat". A keresztény élet megszilárdításáért két új püspökséget hozott létre, Nagyváradot és Zágrábot.

A bíboros arra is kitért, Szent László felismerte, hogy korában a nyelv is erős, közösséget alkotó tényező volt, amelyet felhasznált a keresztény hit és közösség építésére. Kortársai és az utókor is szentnek tartották, azt az embert tisztelték benne, aki "szívvel-lélekkel építette és védte egyházát és hazáját", aki István királyt, Imre herceget és Gellért püspököt szentté avattatta, ezzel saját példaképet adott a magyar népnek.

Szent László európai szemlélete, amely egyben az ország stabilitásának és megszilárdulóban lévő keresztény kultúrájának védelmét is jelentette, kirajzolta egy régió körvonalait, amely Horvátországtól a magyar, cseh, lengyel területeken át egészen a keleti keresztényég határig terjedt, de nem egyetlen birodalomként, hanem a szövetségesek összetartása és emberi közelsége révén – mondta Erdő Péter.

A Szent László-évet a nemzetpolitikai államtitkárság hirdette meg 2017-re, a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

Címkék#Esztergom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!