Közélet

2017.06.26. 07:18

Így kerülheti el, hogy kirabolják a nyaralás alatt!

A megfelelő óvintézkedések megtétele nagyon fontos, ha vakációzni megyünk. A rendőrség segítségével adunk pár támpontot, mire kell figyelni, ha elutazunk.

B. B.

Mielőtt útnak indul

Indulás előtt is akadnak teendőink, hogy ne hagyjuk védtelen prédaként a lakásunkat a zsákmányra leselkedőknek. A hosszabb időre üresen hagyott ház ugyanis meglehetősen nagy csáberőt jelent a betörők számára. Noha százszázalékos biztonság nem létezik, sokat tehetünk azért, hogy a rablók dolgát megnehezítsük.

1. Ne hagyjunk semmi értékes dolgot látható helyen, például ablakban vagy kint az udvaron! És persze zárjuk be alaposan a bejárati ajtót! Szükség esetén felszerelhetünk pótzárakat vagy biztosítóláncot is, de a legfontosabb, hogy az ajtó tokszerkezete stabil legyen. Az alacsonyan lévő ablakokat védhetjük ráccsal, betörés-gátló fóliával vagy redőnnyel. A pótkulcsot se hagyjuk a lábtörlő alatt (már ha ott tartottuk volna eddig...), és inkább egy közeli barátunkra vagy szomszédra bízzuk.

2. Kérjünk meg egy megbízható szomszédot, hogy alkalmanként ürítse a postaládánkat, egy tömött levélszekrényen ugyanis hamar megakad a tapasztalt betörők szeme. Ha nagyon jóban vagyunk az adott szomszéddal, megkérhetjük, hogy szemétszállítási időben vigye ki a kukát a ház elé, esetleg esténként kapcsolja fel a villanyt a házunkban. A redőnyök, rolók ne legyenek lehúzva, mert ez is annak a jele, hogy senki sincs otthon. Beszerezhetünk néhány időzítő lámpát is – ezek maguktól ki-be kapcsolnak a távollétünk alatt, azt a látszatot keltve, hogy a háziak otthon vannak. A mozgásérzékelő lámpa felszerelése is hatékony lehet, mert a hirtelen felgyulladó fény elbizonytalaníthatja a rossz szándékkal közeledőket.

3. Ne kürtöljük világgá, hogy huzamosabb időre üresen fogjuk hagyni a lakást. Próbáljuk ezt az információt minél kevesebb emberrel megosztani. A segítő szomszédnak azért áruljuk el a pontos címet, ahol a vakációt töltjük, és adjuk meg neki az elérhetőségeinket is.

4. Széles a választék modern riasztórendszerekből – használjuk bátran őket! Ezek vagy a szerződött biztonsági szolgálatot értesítik, vagy helyben riasztanak, érzékelve az ajtó- vagy ablaknyitást, de léteznek hő- és hangérzékeny berendezések is.

Lazítás közben is legyünk éberek

A gondtalan vakációhoz némi odafigyelés és óvatosság is szükségeltetik. Ha strandra, uszodába vagy egyéb zsúfolt helyre megyünk, ügyeljünk fokozottan értékeinkre – ezek ugyanis a tolvajok kedvelt vadászterületei.

Minden szezonban akad több-kevesebb strandi lopás. A hatalmas tömegben senkinek nem tűnik fel, ha valaki felemel egy táskát a földről, ami nem az övé. A tolvajok legtöbbször nem válogatnak, a strandpapucsot, úszószemüveget éppúgy meglovasítják, mint az értékesebb mobiltelefonokat, kamerákat, vagy készpénzt.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A hatalmas tömegben senkinek nem tűnik fel, ha valaki felemel egy táskát a földről, ami nem az övé
[/caption]

Általános probléma, hogy sokak vélekedése ellenére a törölköző nem tudja ellátni egy széf funkcióját. Hiába takarjuk le vele a táskánkat, szemernyi védelmet sem biztosít, a hatékonysága körülbelül annyi, mintha krétával rajzolnánk közbe a telkünket. Használjuk inkább a csomagmegőrzőt értékeink biztonságba helyezésére! Ha azt autóban hagyjuk a holminkat, véletlenül se látható helyen helyezzük el, rakjuk be inkább a csomagtartóba. Ne vigyünk magunkkal a strandra nagyobb mennyiségű készpénzt vagy feltűnő ékszereket, és – ha nincs csomagmegőrző – ne hagyjuk felügyelet nélkül értéktárgyainkat sem!

A rendőrség helyzete nem könnyű, mikor az ilyen esetek felderítésére kerül a sor. Legtöbbször a „szarka” már rég messze jár, mire egyáltalán észrevesszük, hogy hiányzik valamink. A strandokon sokszor hangosbemondó is figyelmeztet saját felelősségünkre. És valóban mi magunk tehetjük a legtöbbet azért, hogy semmilyen kár ne érjen minket a nyaralásunk alatt – kellő odafigyeléssel és némi elővigyázattal, óvatossággal könnyedén elkerülhetők az efféle szituációk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!