Közélet

2017.06.16. 16:14

Júniusi Alzheimer Café Bocskai Krisztiánnal

A nyári szünet előtti utolsó Alzheimer Cafét tartották meg a Kpvdsz Művelődési Központban, június hatodikán. Vendégük ezúttal Bocskai Krisztián volt, aki Czeizel Endre kutatócsoportjában dolgozott, de édesanyja betegsége miatt feladta állását. Krisztián személyes történeteivel segítette a jelenlévő hozzátartozókat és tudományos magyarázattal is szolgált a felmerülő kérdésekre.

K. D.

Krisztián édesanyja 65 éves korában lett beteg, fia diagnosztizálta nála a betegséget. Ha az időseknél feledékenységet tapasztalunk, még nem kell aggódnunk, de mikor a feledékenység téveszmékkel párosul, gyanakodni kezdhetünk. A betegség előrehaladtával a beteg elfelejti például az évek óta kívülről tudott recepteket, s a különböző téveszmék megkeseríthetik mind az ő, mind a körülötte élők életét. Krisztián elmondta, hogy az édesanyja például szentül hitte, a szomszédok elviszik az ételeket a hűtőből, valamint a postás nem hozza el a nyugdíját.

Egy betegséget más szakemberként és más hozzátartozóként átélni. Krisztián például otthagyta az állását, és éveket szentelt annak, hogy édesanyját gondozza. Azonban a 24 órás felügyelet felőrli a gondozót: a beteg téveszméi ugyanis gyakran pont felé fordulnak, ami még akkor is feszültséget szül, ha az ember nagyon türelmes. Sok beteg ráadásul éjszaka nem, vagy keveset alszik, így akkor is felügyeletre szorulnak. Nappal pedig a gondozónak muszáj programokat kitalálnia mind a beteg, mint a saját érdekében, hiszen ha nincs rendszer és esemény a napban, akkor a beteg nehezebben kezelhetővé válik.

Gyógyítható-e az Alzheimer-kór?

Fontos tudni, hogy a betegség az orvostudomány mai állása szerint nem gyógyítható, csak kísérleti gyógyszerek állnak rendelkezésre. Az állatkísérletek során ugyan sokszor jól működőnek tűnnek ezek a gyógyszerek, de az emberi idegrendszer annyira eltérő az állatokétól, hogy 20-30 éven keresztül nem valószínű a kutatásokban nagyobb áttörés.

Az Alzheimer-kór okai sem ismertek számunkra, de az évek során nagy mértékben nőtt az ebben a betegségben szenvedők száma. Sokak szerint a betegség kialakulásában jelentős szerepet játszanak a lelki okok, így az Alzheimer-kór vizsgálatába érdemes a pszichológiát is belevinni. A jelenlévők például egyöntetűen állították, hogy beteg hozzátartózójuk hasonló személyiségtípusba tartoztak: katonás, céltudatos, erőteljes személyiség, aki ritkán mutatja meg valódi érzelmeit, inkább magába fordul. Ugyanakkor az elfojtott érzelmek nagyobb károkat okozhatnak, mint gondolnánk, épp ezért nem szégyen akár szakember fordulnunk, ha megoldatlan problémánk akad. Okolhatjuk a genetikát, de a hibás géneket külső, környezeti hatások kapcsolják be, például a stressz.

A betegségre hajlamosíthat továbbá a depresszió és szorongás, melyekre sokan a nyugtatókat hívják segítségül. Ezekre a betegségekre valójában nem megoldás a nyugtatók használata, hiszen ezek a gyógyszerek csak tüneti kezelést nyújtanak és nem szüntetik meg a valós problémát. Ráadásul a nyugtatók tompítják a központi idegrendszert és nem tudhatjuk, milyen kémiai mellékhatásokat okoznak az agyban.

Megváltozott táplálékigény

Az Alzheimer kezdeti időszakában a betegek táplálékigénye nő. Főleg édességeket fogyasztanak szívesen, hiszen erre van szüksége az agynak. Az agysejtek éheznek, sorvadnak és glükózra van szükségük, hogy energiához jussanak.

A legnehezebb kérdés továbbra is az, mennyi várható el egy hozzátartozótól? Fel kell-e adnia az életét azért, hogy hozzátartozóját otthon gondozza? Ez minden jelenlevőt foglalkoztatott, van, aki hosszútávon az intézményi elhelyezést tartja megfelelőnek, s van aki kizárólag az otthoni ápolást tartja elfogadhatónak. Hosszú évek és nehéz döntések sora, míg az ember úgy dönt, inkább otthonba költözteti hozzátartozóját, de az érintettek életében eljön ez a pont, hiszen a betegség nem gyógyítható és a hozzátartozó sem adhat fel évtizedeket emiatt saját életéből.

A fenti problémára megoldást nyújhatna nappali gondozók kialakítása Alzheimer-kórral küzdőknek, ahol a betegeket napközben ellátnák, míg hozzátartozójuk munkában van, s a munka végeztével vinné haza a beteget, így ő is a családban maradhatna.

Szeptembertől újra lesz Alzheimer Café, az ezzel és a betegséggel kapcsolatos érdekes cikkekről, információkról az Alzheimer Café Tatabánya facebook oldalon lehet tájékozódni.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!