Közélet

2017.05.29. 07:06

A rabtáborra és Nepomuki Szent Jánosra is emlékeztek

Hírek, aktuális programok Csolnokról.

Balogh Csilla

Bányászok és rabok emléke

A település nagyon büszke bányászhagyományaira. Éppen ezért nagy jelentőségű számukra a közelmúltban felavatott Csolnok IX-es aknai volt rabtábor emlékhely, amelyet a Büszkeségpont pályázat keretén belül hoztak létre. Az ünnepségen Kolonics Péterné, a település polgármestere és dr. Völner Pál államtitkár, országgyűlési képviselő emlékezett meg az itt raboskodókról.

A Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulói megható műsorral készültek, majd leleplezték az emléktáblát is. Dr. Ernst Ervin, a Politikai Elítéltek Közösségének tagja, aki maga is itt raboskodott és visszaemlékezései alapján készítették el a most átadott makettet, felidézte az itt töltött időket. 1952 és 1956 között működött a településen ez a tábor, ahol politikai elítélteket kényszerítettek bányamunkára. Az ‘56-os forradalom után a rabok felszabadultak és hazatértek, a tábor pedig teljesen eltűnt. Most méltómódon emlékeznek erre a korszakra.

Haranggal bővült az értéktár

A megyei értéktár bizottság legutóbbi ülésén befogadta az egyre gyarapodó megyei értékek közé a XI. század elejéről származó Csolnoki harangot is. Kolonics Bence mesterszakos régészhallgató dolgozata szerint az 1966-ban, egy szántás során előkerülő bronzharang nagy valószínűséggel a 10–11. századi, méhkas alakú példányok közé tartozik. Kitűnő állapota feltételezi, hogy valamilyen háborús vész miatt szándékosan a földbe ásták. A 47 centi magas 16 kilós harang jelenleg az esztergomi Balassa Bálint Múzeumban tekinthető meg.

Védőszent

Május 20-án rendezték meg az immár évszázados hagyományokra visszatekintő falubúcsút. Ezen a napon a település védőszentjére, Nepomuki Szent Jánosra emlékeztek a helyiek, aki a gyónási titok őrzője is. A csolnokiak életében nagy szerepet játszik ez az ünnep, hiszen régebben ekkor meglátogatták egymást a családok és együtt töltötték az egész napot. Idén újítást vezettek be az ünnep menetében, hiszen az önkormányzat jóvoltából ingyenes népi programokkal várták az érdeklődőket, akik különböző fajátékokat próbálhattak ki és népművészeti ajándékok közül válogathattak.

Hagyomány

Július 28–30. között immár huszadik alkalommal tartják meg a falunapot. Ezen a napon adják át az újjáélesztett Csolnokért-díjat. Ezt a címet az érdemelheti ki, aki kiemelkedő tevékenységével vagy egész életművével jelentős mértékben hozzájárult a település fejlesztéséhez, kulturális és közéletének alakításához, a település hírnevének öregbítéséhez, idegenforgalmi kapcsolatainak szélesítéséhez.

Képzőművészet

Az önkormányzat képzőművészeti pályázatot hirdet Én Csolnokom címmel. Öt korosztályban (óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt) hirdették meg a versenyt, pályázni bármilyen technikával (akvarell, olaj, egyedi, illetve sokszorosító grafika, fotó) készült alkotással lehet. A pályaműveket a községháza titkárságára várják július 10-ig. A kész alkotásokat névvel, életkorral, paszpartúrával vagy kerettel ellátva kérik leadni. Eredményhirdetés és díjátadás a pályamunkákból készült kiállítás megnyitóján, a XX. Falunapon lesz július 20-án.

Címkék#Csolnok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!