Közélet

2017.05.28. 07:33

Gyereknap: azok a boldog 30-as évek! – Kíváncsi, miért?

Május utolsó vasárnapján a gyermekeket köszöntjük közös programozással, játékkal, jókedvvel és nevetéssel. De vajon minden országban így van ez? És honnan ered az ünnep? Ha kíváncsi a válaszokra, olvassa el cikkünket!

kemma.hu

A gyereknapot számos országban ünneplik, általában június 1-én. A szokás Törökországból ered, először 1920. április 23-án tartották meg, majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben is. Magyarországon 1931-től ünneplik. Kezdetben egy egész hetet szenteltek a lurkóknak, majd 1950 óta már nem gyermekhetet, hanem csak egy napot, május utolsó vasárnapját szentelik a gyerekeknek.

 

Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta, hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről, az egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jólétéért folytatott küzdelemről – olvashatjuk a Wikipédián.

Az ünneplés napját a gyűlésen nem határozták meg pontosan, ezért lehetséges, hogy mi, magyarok például májusban tartjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!