Közélet

2017.05.27. 14:00

Májusi Alzheimer Café a KPVDSZ-ben

A májusi Alzheimer Café is rendkívül érdekesnek bizonyult a résztvevő betegek és családtagok számára. Ezúttal Dr. Mód László főorvost látták vendégül, aki ezúttal előadás helyett a résztvevők kérdéseire válaszolt.

kemma.hu

Tegnap talán egy-két résztvevővel lehettünk többen az Alzheimer Cafén, mint a múlt hónapban, de voltak köztük újak is- írja olvasói levelében Tatai Tamás, szervező.

A vendégünk Dr. Mód László főorvos a Szent Borbála Kórház pszichiátriai osztályának vezetője volt. Úgy beszéltük meg, hogy ezúttal nem előadással készül, mint azt korábbi alkalmakkor tette, hanem a kérdéseinkre fog válaszolni.

Volt, aki készült és egy listát adott nekem kérdésekkel, amely többek között az alábbi témákat is tartalmazta:
Hogyan kezeljük a demenciával élő emberek esetleges agresszív viselkedését?

A legfontosabb, hogy ne legyen akadályoztatva a beteg, mert minél jobban úgy érzi, hogy fenyegeti valami, annál jobban védekezik. Fontos éreztetni a beteggel, hogy segíteni akarunk.

Beszélt a főorvos úr továbbá arról is, hogy fontos megkülönböztetni a félelmet a szorongástól! A félelem egy nagyon fontos emberi reakció, mint „az élet megmentője”, ami gyakorlatilag kódolva van bennünk és bizonyos élethelyzetekben ez aktivizálódik.

Ezzel szemben viszont a szorongás egy betegség, ami a depresszió egyik jele lehet. Fontos tudni, hogy ez gyógyítható viszont ezt gyakran nem ismerik fel az emberek. A főorvos úr arra is felhívta a figyelmet, hogy a depresszió az Alzheimer-kór „előszobája” lehet.

Érdekes volt még az is, amit az alvásról, annak fontosságáról és fázisairól hallottunk. A demenciával élő embereknél az éjszakák és nappalok gyakran felcserélődnek és a családtagok azt veszik észre, hogy a beteg sokat alszik napközben, viszont nem látják, hogy milyen aktív az éjszaka alatt. Ilyenkor meg kell próbálni valamilyen formában foglalkoztatni a beteget, hogy ne aludjon napközben, mert azt segítheti őt az éjszakai alvásban. Fontos az is, hogy ne tévézzünk vagy együnk az ágyban, amelyben aludni szoktunk, mert ez is segíthet a jó éjszakai alvásban.

A nyári szünet előtt már csak egyszer, június 6-án lesz AC szintén a Kpvdsz-ben. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!