Sport

2017.05.23. 07:17

Ezek a férfiak és nők bizonyítják, hogy a testépítés nem magamutogatás, hanem kőkemény sport

Az V. INBA Naturál Testépítő Nemzeti Bajnokságon 22 kategóriában mérkőztek meg egymással a versenyzők. Számos Komárom-Esztergom megyei érem született, Kövér Georgina pedig megvédte bajnoki címét.

Szénási Szimonetta

A hétvégi V. INBA Naturál Testépítő Nemzeti Bajnokságra nemcsak az ország számos pontjáról, de határon túlról is érkeztek versenyzők a tatabányai Földi Imre Sportcsarnokba, hogy megmérkőzzenek a 22 kategória valamelyikében. Végül 154 versenyző összesen 240 poszton indult.

Már az elődöntők is látványosak voltak

A pénteki regisztrációs napot követően a versenyzők már szombat reggel színpadra álltak, hogy megmutassák magukat a négy félfordulatból és a kötelező pózokból álló versenykoreográfiával.

Nemcsak az életkor, hanem a magasság, valamint a test izmainak kidolgozottsága és az izomtömeg mennyisége is változott az egyes kategóriákban.

A versenyzőket héttagú zsűri pontozta. Estók Endrétől, a Naturál Testépítők Szövetségének elnökétől, a verseny főszervezőjétől megtudtuk, hogy a végelszámolásnál az egyes versenyzőkre leadott pontok közül a legtöbbet és a legkevesebbet semmisnek tekintik, és csak a maradék öt átlagával számolnak, ezzel is törekedve a mind korrektebb eredményre.

A kora délutánig tartó elődöntők után a csoportok legjobbjai folytatták a versenyzést, délután három órától már az ő színpadi produkcióikat nézhette meg a közönség.

Fitneszcsokik és cukormentes fagyik

A szervezők ismét nagy hangsúlyt helyeztek a verseny hagyományos színvonalának megtartására, így nemcsak a színpadi látvány és a versenyzés hangulata biztosította a jó szórakozást, hanem a különféle termékismertetők, kóstolók is voltak. Akik megéheztek, azok az ország legfinomabb hamburgerével űzhették el éhségüket, de megkóstolhatták a legújabb fitneszcsokikat és cukormentes fagylaltokat is.

Egyes kategóriákban 60 másodperces szabadpózolás, azaz zenés-koreografált előadás keretében hozhatták ki magukból a maximumot, míg a legtöbb női kategóriában az úgynevezett T-sétával kellett felvonulniuk a hölgyeknek.

A döntőben folyamatos volt az izgalom

Az eredményhirdetés a döntő során folyamatosan zajlott, majd a verseny zárásaként abszolút bajnokot választottak férfi és női kategóriában is.

Számos versenyző indult Komárom-Esztergom megyéből is, közülük többen rangos eredménnyel zárták a napot. Férfiak közül a 175 centiméter alatti testépítő kategóriában negyedik helyen végzett Holján István, a 170 centiméter alatti kategóriában második lett Vartek László, a 180 centiméter alatti Novice, azaz „újonc” kategóriában versenyző Rudolf Gergely negyedik helyen zárt, a mozgássérült mezőnyben induló Balikó Róbert pedig második helyen végzett. Mindannyian tatabányaiak.

Nők között a 35 év feletti Sport Modell kategóriában ötödik, Fitness Figure+35 év kategóriában harmadik, Fitness Figure kategóriában második helyen végzett Szente Eleonóra (Oroszlány), ugyanitt hatodik helyen pedig Kövér Georgina (Tatabánya), aki Miss Physique kategóriában megvédve bajnoki címét ismét első lett.

A 167 centiméter alatti Fitness Bikini kategóriát Majlinger Nóra nyerte, aki a 23 év alattiak között az ötödik helyen végzett, és ő nyerte meg a nők abszolút bajnoka címet is.

A verseny is jó értékelést kapott

A verseny után Kövér Georgina, aki korábban a szénhidrátorokról is lerántotta már a leplet, azt mondta, ez volt az eddigi legnehezebb versenye, nagyon erősnek érezte az idei mezőnyt, így ezúton is gratulál valamennyi versenytársának. Kiválóra értékelte a szervezést is, úgy látja, hogy a verseny évről-évre egyre népszerűbb, amit az egyre növekvő nézőszámis bizonyít.

További részletek a keddi 24 Órában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!