Közélet

2017.05.21. 11:58

Önállóságukat ünnepelték a rédei tűzoltók

A Rédei Önkéntes Tűzoltó Egyesület május 20-án, a III. Megyei Tűzoltó Találkozón és Versenyen, ünnepélyes keretek között vehette át parancsát arról, hogy június 1-jétől megkezdheti az önálló munkát és a jövőben nyolc település mentő tűzvédelméért felel.

kemma.hu

A jövő hónap elejétől önállóan, hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is beavatkozhatnak a rédei önkéntes tűzoltók. Az erről szóló dokumentumot május 20-án a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében Fülep Zoltán ezredes, tűzoltósági főosztályvezető adta át a Komárom-Esztergom megyei egyesület elnökének, írta honlapján a katasztrófavédelem.

A rendezvényen részt vettek Réde és a környező települések vezetői, a társ- és rendvédelmi szervezetek képviselői. Az ünnepségen Fülep Zoltán úgy fogalmazott: ez az ünnepi alkalom az országban már nem az első, de Komárom-Esztergom megyében igen.

Hozzátette, egy önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltóságnak szüksége van a központi támogatásra, és kellenek olyan emberek, akik akarnak és képesek tenni a környezetükért, az itt élő emberekért. Ez a feladat sok feladattal és megpróbáltatással jár. Mint mondta, a rédei egyesület már nagyon régóta bizonyít, több mint száz éves múltra tekint vissza, a maiak pedig nap-nap után önként, saját egyéb tevékenységüket félretéve tettek, tesznek a közösség érdekében.

Rendelkezésre áll tehát az az állomány, amelyik hittel és akarattal képes végrehajtani a feladatokat. Beszéde végén a főosztályvezető átadta az önálló beavatkozásról szóló dokumentumot Volf-Link Boglárkának, a Rédei Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének Mindezek után a történelmi egyházak képviselői megáldották az új laktanyát és a gépjárművet.

A Rédei Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja a Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltószövetségnek és alapító tagja a Kincsem Mentőcsoportnak. Kiváló kapcsolatot ápol a helyi civil szervezetekkel és a település környezetében lévő önkéntes tűzoltó egyesületekkel.

Az önkéntesek rengeteg energiát fektetnek a megelőzésre és arra, hogy tájékoztassák a lakosságot, illetve a gazdálkodókat például a tűzvédelmi előírások változásáról, tűzmegelőzési kérdésekről, valamint a szabadtéri tüzek témájáról. Számos rendezvényen vesznek részt, ahol tűzoltási, műszaki mentési bemutatókat tartanak, népszerűsítik a tűzoltók és a katasztrófavédelem munkáját.

A rédei az egyik legtöbbet vonuló tűzoltó egyesület Komárom-Esztergom megyében, havonta átlagosan öt értesítés érkezik hozzájuk. A rédei önkéntesek saját településük mellett Ácsteszér, Bakonybánk, Bakonyszombathely, Bársonyos, Csatka, Kerékteleki és Súr mentő-tűzvédelmében is jelentős szerepet vállalnak. Az egyesület negyvenhat tagot számlál, közülük harmincnégyen végeztek negyvenórás alaptanfolyamot, huszonkét önkéntes vállal aktívan szaktevékenységet, öten pedig tűzoltás vezetésére is jogosultak.

Az ünnepség után a meghívott vendégek, a versenyzők és hozzátartozóik felsorakoztak a Katasztrófavédelem Központi Zenekara után, majd átvonultak a laktanyától a tűzoltóverseny helyszínéig, az Esterházy Angolparkba.

A helyi tánciskola ünnepi keringője után Czunyiné Dr. Bertalan Judit, kormánybiztos, országgyűlési képviselő tartotta meg ünnepi köszöntőjét, majd köszönetet mondott azoknak, akik a hétköznapjaikban szolgálnak.

Pölöskei József, Réde település polgármestere elmondta, hogy már évek óta készül a polgármesteri hivatal és az egyesület is, hogy elérjék céljukat, ami nem más, mint hogy önállóan beavatkozók legyenek, mindezt a nagyobb biztonság érdekében teszik. Ennek elérésében megköszönte mindenkinek a közreműködését, majd jó versenyzést kívánt. A Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltószövetség elnöke Ágoston Gábor és alelnöke Schäffer László érdemjeleket adott át az önkéntes egyesületek tagjainak.

A versenyt Németi László ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató nyitotta meg. Elsőként gratulált az egyesületnek, majd átadta a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a BetterLED közös ajándékát, egy akkumulátoros térvilágító led lámpát, ezzel is segítve az egyesület indulását. A megnyitót követően eldördült a startpisztoly és kezdetét vette a verseny, ahol hivatásos, önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltók – férfiak, nők és gyerekek – mérték össze tudásukat.

A versenyzők különböző ügyességi feladatokon bizonyítottak, de a legelszántabbak extrém kategóriában is megmutathatták erejüket, rátermettségüket.

A szervezők a versenyzők családjára és a kilátogató lelkes szurkolókra, vendégekre is gondoltak, így a pálya mellett ugrálóvár, füstsátor, oszlopmászás várta a kicsiket és nagyokat, ezen kívül baleset-megelőzési programokkal, lovas kocsikázással is készültek. A viadal alatt a tűzoltó szakcégek kiállítását, a helyi mazsorett csoport színvonalas műsorát tekinthették meg a rendezvény résztvevői.

Fotók: Völgyi Ágnes/Katasztrófavédelem

Versenyeredmények

Ifjúsági kategória:

Vértestolna ÖTE

Tárkány ÖTE

Réde ÖTE

Női kategória:

Környe ÖTE

Coloplast

Férfi kategória:

Vértestolna ÖTE I.

Nagyigmánd ÖTP

Vértestolna ÖTE II.

Extrém kategória:

Környe ÖTE

FER TV Komárom

Vértestolna ÖTE

Különdíjasok: Komárom HTP, Ábrahámhegy ÖTE és Réde ÖTE, a legtöbb vértadó egyesület.

Vértestolna ÖTE

Tárkány ÖTE

Réde ÖTE

Női kategória:

Környe ÖTE

Coloplast

Férfi kategória:

Vértestolna ÖTE I.

Nagyigmánd ÖTP

Vértestolna ÖTE II.

Extrém kategória:

Környe ÖTE

FER TV Komárom

Vértestolna ÖTE

Különdíjasok: Komárom HTP, Ábrahámhegy ÖTE és Réde ÖTE, a legtöbb vértadó egyesület. -->

Címkék#Réde

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!