Közélet

2017.05.06. 06:02

A nyolcadik helyen a csémi focicsapat

A település ifjúságának kezdetben ismeretlen fogalom volt a sport, egészen az 1930-as évekig. Aztán 1935-től rendszeressé váltak a területi és járási versenyek, melyeken a helyi fiatalok is szerepeltek.

Nagy Tamás

Ebben az időben már nemcsak a városokban, hanem a falvakban is ismerté vált a labdarúgás, így kedvelt játék volt a foci a csémi fiatalok számára is. 1947-ben először indított a település csapatot a mezítlábas bajnokságban, hiszen felszerelésre nem tellett, a következő bajnokságban azonban sportöltözet hiányában nem indulhatott a csapat. 1952-ben alakították meg az Újpusztai Állami Gazdaság kört, majd 1968-tól Concói MEDOSZ, 1983-tól Komáromi MEDOSZ, 1995-től Csém SE Vasért működött, 2016 óta pedig Csémi SE néven működik a labdarúgó szakosztály.

Sok sikert értek el, azonban a legszebbet az 1986-1987-es szezonban, amikor harmadik helyen végzett a gárda.

Legutóbb a 2011/12-es szezonban nyerte meg a csapat a megyei harmadosztályú bajnokságot, azonban a következő szezonban egyből kiesett a megyei másodosztályú bajnokságból. Napjainkban a megyei harmadosztályú bajnokságban rúgják a bőrt a helyi és a környező települések futballistái a Csémi Sportegyesületben.

– A játékosok hetente kétszer jönnek össze edzeni a csémi focipályán, akik között fiatalok és idősebbek is vannak egyaránt – mesélte Dián Gábor, az egyesület vezetője és a felnőtt csapat edzője. Dián Gábor elmondta, hogy már 10 éves kora óta tagja a sportegyesületnek, kezdetben játékosként, majd serdülő, ifjúsági, jelenleg pedig felnőtt edzőként áll helyt a csapat élén.

– Az őszi szezont gyengén kezdte a csapat, nem úgy jöttek ki a lépések, ahogyan kellett volna, nem volt szerencsénk sem sok mérkőzésen, de a tavaszi szezonnal már elégedett vagyok. Jelenleg a nyolcadik helyen áll a Csém – emelte ki Dián Gábor. Az egyesületet az önkormányzat támogatja, de a helyi vállalkozóktól is sokszor kap a csapat alkalmi segítséget.

Az avatóra a TBSC érkezett

„Nagy izgalommal várták a csémiek a TBSC labdarúgóinak vendégjátékát”, olvasható egy 1986. július 18-i újságcikkben, ugyanis pályaavatót tartottak a településen, melyre a Bányász labdarúgói érkeztek, köztük olyan játékosokkal, mint P. Nagy László és Kiprich József. A pálya gyepszőnyege a Népstadion szakembereinek javaslatával készült, ami ragyogóra sikeredett.

A mérkőzésre, az aratási munkák ellenére is – melyek akkor javában zajlottak – 500 néző látogatott ki, ami nagy szám, hiszen Csém lakossága 500 fő volt abban az időben. Látszott az eredményen az osztálykülönbség a két csapat között, azonban mindkét együttes sportszerű, jó iramú és jó hangulatú találkozón vehetett részt, melyet a Tatabánya nyert 9:2 arányban.

Megyei harmadik helyezett

Az újjávarázsolt pályán kezdte a Csémi MEDOSZ a bajnokságot az 1986/1987-es idényben, mely szépen haladt előre a szezonban. Ősszel 7 győzelmet, 4 döntetlent és 4 vereséget könyvelhetett el a csapat a megyei első osztály bajnokságában, ezzel az ötödik helyen várta a tavaszi szezont. A csémiek eredményes játéka aztán tovább folytatódott, így a bajnokság végére 16 győzelem, 9 döntetlen és 5 vereség állt a gárda neve mellett a tabellán, ami azt jelentette, hogy legszebb sikerét érte el a csapat abban a szezonban. A csémi szurkolók nagy örömére az 1986/1987-es megyei első osztályú bajnokságban 41 pontot ért el a gárda, így a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhattak fel a Csémi MEDOSZ játékosai.

A mérkőzésre, az aratási munkák ellenére is – melyek akkor javában zajlottak – 500 néző látogatott ki, ami nagy szám, hiszen Csém lakossága 500 fő volt abban az időben. Látszott az eredményen az osztálykülönbség a két csapat között, azonban mindkét együttes sportszerű, jó iramú és jó hangulatú találkozón vehetett részt, melyet a Tatabánya nyert 9:2 arányban. Megyei harmadik helyezett Az újjávarázsolt pályán kezdte a Csémi MEDOSZ a bajnokságot az 1986/1987-es idényben, mely szépen haladt előre a szezonban. Ősszel 7 győzelmet, 4 döntetlent és 4 vereséget könyvelhetett el a csapat a megyei első osztály bajnokságában, ezzel az ötödik helyen várta a tavaszi szezont. A csémiek eredményes játéka aztán tovább folytatódott, így a bajnokság végére 16 győzelem, 9 döntetlen és 5 vereség állt a gárda neve mellett a tabellán, ami azt jelentette, hogy legszebb sikerét érte el a csapat abban a szezonban. A csémi szurkolók nagy örömére az 1986/1987-es megyei első osztályú bajnokságban 41 pontot ért el a gárda, így a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhattak fel a Csémi MEDOSZ játékosai. A 2016/2017-es megyei harmadosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő Csémi SE csapata -->

Címkék#Csém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!