Közélet

2017.04.30. 16:56

Biztos alapokon működik és fejlődik Réde

Május 28-án avatják fel Réde főterén a Magyarok Történelmi Emlékművét, de egyéb fejlesztések is várhatók.

P. P.

Minden társadalomban akkor virágzik igazán a művészeti élet, amikor megszilárdult a gazdasági alap. Kicsiben most már hasonló a helyzet Rédén, amit jól bizonyít, hogy a falu összkomfortossá válása után elkezdték építeni a Magyarok Történelmi Emlékművét is, amit május 28-án avatnak fel a község központjában. A centrum valóban méltó helyszíne lesz Buda Tibor ötlete megvalósításának, hiszen csaknem mindegyik utca innen ágazik szerteszét.

A felszínen javában nyílnak a tavaszi virágok, míg a föld alatt kiválóan működik a csatornahálózat, amit 2014 októberében adtak át. Bakonybánk lakóival együtt eddig 770 ingatlant kötöttek rá, ám ennél is fontosabb, hogy a környéken ők fizetik a legalacsonyabb díjat, mindössze 475 forintot köbméterenként.

Bár a közvilágítás is jó, annak korszerűsítésére több cég is tett ajánlatot a közelmúltban. Egyikét sem fogadták el, mert – számításaik szerint – tíz év alatt sem térülne meg. A még 1993-ban kiépített vezetékes telefonhálózat üvegszálas modernizálása viszont talán, mert azt egy komáromi cég a saját költségén végezné el. Ez a beruházás lehetővé tenné a kábeltelevíziós és a telefonos jelek továbbításának a felgyorsítását is.

Hasonló szándékkal épített új átjátszótornyot a Telenor a régi református temető közelében, amire a többi mobilszolgáltató is felszerelheti majd az erősítőit, így szupergyorssá válhat az internetes kapcsolat a falu egész területén.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Pölöskei József polgármester ovisokkal a park népszerű játékainál (Fotó: P. P.)
[/caption]

Az intézmények közül az iskola fenntartásáról már itt sem az önkormányzat gondoskodik, de az óvodáéról igen. Ide jelenleg 30 gyerek jár, akiknek a létszáma évek óta nem csökken, igaz, nem is emelkedik nagyobb mértékben.

Az épületet két éve felújították, így arra csak a karbantartási munkák miatt kellett költeni tavaly. Bár az udvari játékokat is lehetne korszerűsíteni, de ennek nincs sok értelme, mert a közeli park mászókái, csúszdái és hintái sokkal népszerűbbek.

Mint ahogy a községi konyhán dolgozók is, akik naponta 240 adag finom ebédet készítenek a legkisebbek, a diákok és az idősek számára. Munkájuk végeredményén cseppet sem érezni, hogy igen nehéz körülmények között főznek és sütnek, pedig szükség lenne néhány régi fal cseréjére épp úgy, mint a kisebb-nagyobb eszközök modernizálására. Ha kapnak rá pályázati támogatást, azonnal nekiállnak.

Hasonlóként cselekednének a Szalai kúti-ér vizét levezető árokrendszer felújítása érdekében is a községháza közelében lévő útkereszteződésben, de eddig erre sem kaptak támogatást. Pedig jó lenne, mert a nagy esőzések után itt gyakori az „árvíz”. Azért akinek nagy szüksége van rá, az ilyenkor is eljut a vállalkozóként dolgozó háziorvoshoz vagy a fogorvosi rendelőbe. Ez utóbbi helyeken a rédeieknek nem kell fizetniük a kezelésekért, mert azok költségeit az önkormányzat megtéríti.

Mert a település választott vezetői erre is gondolnak. És még nagyon sok mindenre. Például arra, hogy a járás művelődési házai közül az általuk működtetett legnagyobban ne csak változatos programok legyenek, de annak udvara és a kerítése is szép legyen. Hamarosan ezt is megoldják, mint ahogy az út- és járdafelújítás folytatását szintén, mert tudják, hogy még előrébb jutni csak biztos alapokon lehet.

Címkék#Réde

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!