Közélet

2017.04.26. 17:13

Időutazás és török kori esküvő az esztergomi várban

Kétnapos nyitórendezvénnyel kezdte meg idei szezonját az esztergomi vármúzeum a hétvégén, melynek során a török hódoltság idejét idézték meg.

N. Zs.

Szombat délelőtt török kori jelmezekbe bújt felvonulók lepték el Esztergom utcáit. A különleges látvány a kétnapos várnyitó program része volt. A hagyományőrző rendezvényen időutazásra hívták a látogatókat, a 16–17. század fordulóján találta magát mindenki, aki a Várhegyen sétált.

A múltat az ország több pontjáról érkezett hagyományőrző egyesületek és a Hollóének Hungarica Régizene Együttes idézték meg. Az eseményt Romanek Etelka polgármester és Rezi Kató Gábor, a vármúzeum igazgatója nyitották meg. Előbbi a beszédében kiemelte, hogy a tradíciók továbbvitele a legfontosabb feladatunk, mivel a szokásokban rejlenek az emberiség legfőbb értékei.

Az esemény visszarepítette a résztvevőket a 16–17. század fordulójára, hagyományőrző egyesületek vertek tábort a palota udvarán és tartottak bemutatókat a közönségnek. A műsor részeként egy igazi török kori esküvőt is megtekinthetett a közönség, és bár a ruhák és a díszletek mind a hódoltság korát idézték, a frigyet egy mai anyakönyvvezető érvényesítette.

A rendezvényre látogatóknak bőven volt alkalmuk megismerkedni a régmúlt hagyományaival, mert a résztvevő egyesületek tagjai tábort vertek a várudvarban, és kosztümjeik, sátraik és használati tárgyaik is a török kort idézték. A vármúzeum pedig kedvezményes belépőjegyeket és különleges tárlatvezetéseket kínált.

A közönség láthatott még fegyverbemutatót, lányrablást, és több árus kínálta kézművesportékáját. A szervezők gondoltak a legkisebbekre is, török játszóházzal várták a gyerekeket. A középkori vigasságnak azonban nem kedvezett az időjárás, az eső és a szél nem kímélte a látogatókat.

Prantner Ivett, az esemény főszervezője elmondta, körülbelül 1000 vendégre számítottak a hétvégén, de a rossz idő miatt kevesebben voltak.

Szerelem a félhold árnyékában

A hétvége fénypontja a török kori esküvő volt. A Szerelem a félhold árnyékában című műsor csak félig volt mese. A történet egy gazdag török lány és egy szegény magyar vitéz szerelmét mesélte el. A férfi furfangos csellel nyerte el választottja kezét, majd a két fiatal összeházasodott. Egy valódi, hamisítatlan szerelmi történet ármánnyal, összeesküvéssel, szülői szigorral és boldog végkifejlettel, melyet puskák össztüze keretezett. Egy igazi újkori szappanopera, korhű keretbe csomagolva.

A cselekmény szerint a vár úrnője adta össze őket, aki valójában egy igazi anyakönyvvezető volt beöltözve. A közönség egy mai szerelmespár érvényes házasságkötésének volt tanúja.

A cselekmény szerint a vár úrnője adta össze őket, aki valójában egy igazi anyakönyvvezető volt beöltözve. A közönség egy mai szerelmespár érvényes házasságkötésének volt tanúja. Kivont szablyával tisztelegtek a katonák az ifjú pár bevonulásakor (Fotó: N. Zs.) -->

Címkék#Esztergom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!