Kultúra

2017.04.24. 07:12

Öt megyei színjátszó csoport jutott tovább

A XXV. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó megyei fordulójába 15 csoport került be. Tatabányán 15 csoport mutatkozott be.

V. T.

A regionális döntőbe jutottak

Az arany minősítést szerző csapatok a regionális bemutatón is ringbe szállhatnak.

A minősítések: Szálka Stúdió arany, Délibáb Színház (nagyok) arany, Stoki Színkör arany, Szivárvány Kópék arany, Zsák Bolha arany, Virgoncok ezüst, Ficseri ezüst, KSZCS ezüst, Stokicsik ezüst, Délibáb kicsik ezüst, MAJI Fiatalok ezüst, Csupalány bronz, Tavirózsa Színjátszó Csoport nagyok oklevél, Tavirózsa kicsik oklevél, BozóKicsik oklevél.

Tóth Zsóka előadóművész, a nagy múltú rendezvénysorozat főszervezője elmondta: a csoportok két helyszínen mutatták be produkcióikat, a Vértes Agorája nagyszínpadán, illetve a Puskin Művelődési Házban.

Érkeztek csoportok a megye szinte valamennyi szegletéből. A reggeli próbákat, felkészülést követően az általános és középiskolás színjátszók a két helyszínen is birtokba vették a színpadot. A Puskin Művelődési Házban hét színjátszócsoport lépett fel izgalmas színdarabokkal: a produkciókat Szakkal Judit rendező és Tóth Zsuzsanna színházpedagógus értékelte.

A komáromi Délibáb Színház két darabbal is szerepelt a találkozón: a kisebb gyerkőcök a SzerelMesék című darabot adták elő, a 10–14 évesek pedig Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek című játékával szerepeltek ezúttal – mindkét előadást Mikolasek Zsófia rendezte.

Népes társaság, a tardosi Tavirózsa Színjátszó Csoport 6-10 éves diákjai mutatták be Lázár Ervin: Hapci király című meséjét, Nagy Gábor rendező átdolgozásában. Az iskola nagyobb tanulói is szerepeltek a találkozón, nagyon is aktuális mondanivalójú játékkal, amelyet a csoport (Z-generáció) improvizációiból állítottak össze.

Figyelemre méltó volt az Árpád Gimnázium Szálka Stúdiójának előadása is. Gimesi Dóra: A Macskaherceg kilencedik élete című humoros darabját Tara Andrea alkalmazta színpadra: a tatabányai színjátszók évek óta sikerrel szerepelnek a megyei és országos megmérettetéseken.

Meglepetésdarabbal érkezett a Puskin színpadára az almásfüzitői Csupalány csapata. Ők Szűcs József produkciójával szerepeltek, a mocsai MAJI Fiatalok pedig Légy az egyetlen című művével villantottak: mindkét előadást Szűcs József rendezte.

Hasonlóan igényes és vidám darabokkal hódították meg a világot jelentő deszkákat az Agora színpadán is, ahol az előadásokat Pass Andrea drámatanár és Varjú Nándor rendező értékelte. A tatabányai Kodály-iskola Virgoncok (Keresztes Mária), a tatai Kőkúti iskola és a Kenderke színjátszói mellett (Sulyokné Nagy Tünde) a pilismaróti BozóKicsik (Baka Tamásné), a nyergesújfalui Stokicsik (Komárominé Lizán Andrea), a tatabányai Szent Margit iskola Ficseri csoportja (Bíró Ildikó) a biatorbágyi Szivárvány Kópék (Szakadátiné Gueth Zsuzsanna), a tatai KSZCS csapata (Nedermann Katalin) igényes darabokkal lepte meg közönségét.

A színjátszók az Agorában közösen megnézték Fabók Mancsi Bábszínházát: A menyecske és az ördög címmel. Az eredményhirdetésen elhangzott: volt előadás, ahol éppen a szavak nélküli kommunikációval, az újfajta gesztusrendszerrel érzékeltették a kibontakozó kapcsolatot, szerelmet: más történetben a koncentrált jelenlét tette hitelessé a dramaturgiai helyzetet, az élményszerű cselekményt, megint más darabban a kevés beszéd, a sok mozgás lendítette előre a jobbára mesékből átírt, átdolgozott történeteket.

A minősítések: Szálka Stúdió arany, Délibáb Színház (nagyok) arany, Stoki Színkör arany, Szivárvány Kópék arany, Zsák Bolha arany, Virgoncok ezüst, Ficseri ezüst, KSZCS ezüst, Stokicsik ezüst, Délibáb kicsik ezüst, MAJI Fiatalok ezüst, Csupalány bronz, Tavirózsa Színjátszó Csoport nagyok oklevél, Tavirózsa kicsik oklevél, BozóKicsik oklevél. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!