Közélet

2017.04.22. 07:29

Angyal József: „Az igazi szeretet az, ha a gyermeked rád nevet”

A 88 éves kisigmándi Angyal József napjainkban is, ha ihletet kap, tollat ragad és verseket ír. Az évek során több könyve és verseskötete is megjelent már, melyekre mind büszke, emellett jelenleg közel 200 verse vár arra, hogy kiadják.

Nagy Tamás

Március 28-án ünnepelte 88. születésnapját Angyal József, aki a mai napig ír verseket. Főként tájverseket, hiszen a természet ihleti meg legtöbbször, de a család és a szeretet is kiemelt helyet kap az írásai között. Verseit és könyveit nemcsak hazánkban, hanem határainkon túl is olvasták már, hiszen Kárpátalján, Angliában és Amerikában élő magyaroktól is kapott visszajelzéseket.

1953-tól 1985-ig Kisigmánd, Csém, Csép és Nagyigmánd közös tanácselnöke volt, de utána is aktív maradt.

Kisigmánd „himnusz”

Én Istenem fent az égben,

tekints le a kis falunkra.

Áldott legyen ennek népe,

szeretet és békességbe.

Áldott legyen a családjuk,

sosem legyen bánkódásuk.

Áldás legyen a munkájuk,

a falunknak ezt kívánjuk.

Minden ember boldog legyen,

kenyere is áldott legyen.

Örömkönnyek és vigaszság,

a falunak meg gazdagság.

Szenvedést azt elkerülje,

gyermekáldást érdemelje.

Azt kérjük mi én Istenem,

falunk népe boldog legyen.– Akkoriban közös községi tanácsok működtek, több kisebb település is egybe tartozott, melynek előnye volt, hogy könnyebben lehetett fejlesztéseket megvalósítani. Kezdetben csak Kisigmánd és Csém tartozott hozzám, majd 1971-től kiegészült Csémmel és Nagyigmánddal, ekkor lettem a nagyközségi közös tanács elnöke – emlékezett vissza Angyal József.

Az évek során több esküvőn, névadón és társadalmi temetésen is közreműködött és büszke arra, hogy saját gondolatait mindenhol papír nélkül mondta el az egybegyűlteknek. Az elmúlt években három gyémántlakodalmon is őt kérte fel a 60 éves évfordulót ünneplő házaspár, hogy ismét közreműködjön az esküvőn, melyeket büszkén vállalt.

Kisigmánd önkormányzata korábban „Kisigmándért Emlékérmet” adományozott Angyal Józsefnek, amivel elismerték munkáját és mindazt, amit a faluért tett.

– Nyugdíjaséveimben elkészítettem Kisigmánd Krónikáját is, erre vagyok talán a legbüszkébb. De írtam könyvet az orvosokról is, „Isten után Ti vagytok” címmel, emellett megjelent Kisigmándi gondolataim, Kisigmándi emlékek és Kisigmándi életképek című könyvem is. Minden nap korán kelek és egyből tollat ragadok, papírra vetem a gondolataimat, hiszen rengeteg szép emlék jut eszembe az elmúlt évtizedekről - mesélte Angyal József.

Ha a gyermeked rád nevet...

Angyal József 1985-ben ment nyugdíjba. Akkor alapította meg a kisigmándi emlékbizottságot, mely létrehozott egy a II. világháborús emlékművet a temetőben, amit a mai napig gondoznak, és minden évben meg is koszorúznak. Korábban a könyveit saját költségen és egy nagyigmándi vállalkozó támogatásával adta ki, aki jutányos áron végezte a nyomdai munkákat, azonban erre már nincsen lehetősége, így több műve kiadatlanul áll otthon. Szabadidejében sokat olvas, hiszen rengeteg könyve van. Angyal Józsefnek két gyermeke és hét unokája van, akik gyakran meglátogatják és örömet visznek az életébe. Elmondása szerint az igazi szeretet az, ha a gyermeked rád nevet.

tekints le a kis falunkra.

Áldott legyen ennek népe,

szeretet és békességbe.

Áldott legyen a családjuk,

sosem legyen bánkódásuk.

Áldás legyen a munkájuk,

a falunknak ezt kívánjuk.

Minden ember boldog legyen,

kenyere is áldott legyen.

Örömkönnyek és vigaszság,

a falunak meg gazdagság.

Szenvedést azt elkerülje,

gyermekáldást érdemelje.

Azt kérjük mi én Istenem,

falunk népe boldog legyen. Kisigmánd Krónikája című könyvére a legbüszkébb Angyal József (Fotó: Nagy Tamás) -->

Címkék#Kisigmánd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!