Közélet

2017.04.21. 08:55

Vízlövés a szomódi lőtéren: ágyútarackokat ellenőriztek a tatai katonák – Fotók, videó!

A szomódi lőtéren úgynevezett tüzér vízlövés gyakorlatot hajtottak végre a katonák. A 17 kilométeres lőtávolságú harcászati eszközökön így ellenőrizték, hogy a lövegek alkalmasak-e éles(lőszerrel való) bevetésre.

Sz. A.

Az ellenőrzés menete

A 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztálya 4. számú technikai kiszolgálást hajtott végre. Vízzel töltötték fel az ágyútarack csövét (amelyről a csőszájféket leszerelték), majd az ehhez szükséges speciális lőszerrel azt kilőtték, így ellenőrizve a löveg csövének hátrasiklását. Határértéken belül a löveg alkalmas éles lőszerrel történő feladatra.

A szerdai gyakorlatra a lánctalp- és katonai teherkocsi szaggatta földúton (személyautóval inkább úttalannak tűnő úton) vezetett az út. Az egyik lankánál már sorakoztak a lövegek, a D-20 ágyútarackok. Körülöttük teherautók, terepruhás katonák. A kabátnyakba vágó szélnek nem örültünk, de akkor még nem gondoltuk, hogy a vízszintesen eső havas eső és hó közben visszasírjuk a szárazabb időt. Mégis így történt.

Persze a hidegben a munka sem ment olyan gyorsan, de nekünk legalább nem kellett a vízzel teli vödröt a motorházról a csőhöz emelni, az eszközöket működésbe hozni.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A katonák vizet töltöttek a tarackokba az ellenőrzéshez. További képek galériánkban! (Fotó: Sz. A.)
[/caption]

Ahogy Száraz Csaba ütegparancsnoktól megtudtuk, Fehérvárról érkeztek a lövegjavító szakemberek. A tarack a tüzérosztály alapvető fegyvere, mindegyik tüzér tudja azt kezelni.

Itt most nem volt szükség a teljes személyzetre, de tízemberes ez a munka: a lövegparancsnoktól az irányzón, a kezelőkig (akik között mindenkinek saját feladata van, például töltő, lőszeres, töltőkezelő).

Az ellenőrzés fontos, hogy ne éles lövészeten történjen meg a baj. Ami bizony nem kicsi: berobbanhat a cső, életveszélyes helyzet alakulhat ki. Azt, hogy mekkora erő szabadul fel a csőben, egyetlen adat is tökéletesen illusztrálja: a D-20-as lőtávolsága 17 kilométer.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!