Közélet

2017.04.22. 10:26

10+1 szakorvosi tanács allergiásoknak

A tatabányai Szent Borbála Kórház Tüdőgyógyászatáról Dr. Böcskei Csaba PhD tüdőgyógyász, osztályvezető főorvost és Dr. Viczián Magdolna allergológus, klinikai immunológus, tüdőgyógyász, gyermekgyógyász főorvost a pollenallergiáról és annak megelőzéséről kérdeztük.

Szénási Szimonetta

A pollenallergia tünetei

Az egészséges ember szervezete a számára ártalmatlan idegen anyagokra nem reagál, ellenben az allergiás szervezet ezekkel szemben is védekezik. A különféle fák füvek, gyomok virágporai az arra érzékenyeknél leggyakrabban allergiás náthát(szénanáthát) váltanak ki. A szénanátha jellemzője a szezonalitás, tehát csak bizonyos időszak(ok)ban jelennek meg a tünetek, amelyek a következők lehetnek: tüsszögés, köhögés orrdugulás, vizes orrfolyás, szem- és orrviszketés, könnyezés,torokkaparás, szájpadviszketés, továbbá előfordulhat bőrviszketés, fejfájás, sőt álmatlanság, rossz közérzet is. tehát igen változatos tünetek is megjelenhetnek.

Fontos, hogy a fenti tünetek láz nélkül jelentkeznek!

A szakorvosok felhívják a figyelmünket arra, hogy minden esetben szükség van a pontos diagnózisra, így ha észleljük a tüneteket, keressük fel a legközelebbi szakrendelést!

Tavasszal, ahogy melegszik az idő, úgy válik egyre intenzívebbé a különféle fű-, fa- és növényfélék virágzása, ezzel pedig egyenes arányban nő a levegő pollenkoncentrációja, ami az erre érzékenyeknek egyet jelent a hosszabb-rövidebb ideig tartó szenvedéssel. 

Fontos időben felkészülni a szezonra, erre figyelmeztetnek az Országos Közegészségügyi Központ munkatársai is, akik oldalukon rendszeresen frissülő pollenelőrejelzéssel és- térképpel segítik az érintetteket.

Szakemberek bevonásával az alábbi 10 pontban foglaltuk össze a legfontosabb tudnivalókat a tünetek minimalizálása és azok súlyosbodásának elkerülése érdekében.

 

Kérdéseinkre Dr. Böcskei Csaba PhD tüdőgyógyász, osztályvezető főorvos és Dr. Viczián Magdolna allergológus, klinikai immunológus, tüdőgyógyász, gyermekgyógyász főorvos válaszoltak.

1) Fontos a prevenció: idejében kezdjen gyógyszert szedni!
Amennyiben már tudja, hogy allergiás, készüljön idejében: a tünetek megejelenése előtt már 2-3 héttel érdemes elkezdeni  az allergiagyógyszert, hogy a szervezetet felkészítsük a támadásra.

2) Gyakori mosás
Nemcsak a ruháink, de a hajunk, az ágynemű mosása, sőt a házi kedvencek fürdetése is fontos, hiszen a szőrzet nagy mennyiségű pollent képes tárolni.

3) Ne teregessen a szabadban!
Akármennyire is szereti a friss, napillatú ruhákat, allergiásként jobban jár, ha lemond erről, és inkább a benti ruhaszárítást választja.

4) Vigyázzon a gyümölcsökkel!
A keresztallergia már régóta ismeretes az orvostudományban. Nagyon sok pollen-gyümölcs, pollen-fűszer, pollen-csonthéjas gyümölcs keresztallergia létezik, amely azt jelenti, hogy ezen gyümölcsök vagy fűszerek fogyasztása  a pollenhez hasonló tüneteket vált ki, illetve felerősíti azokat. Ezeket az összefüggéseket képes feltárni a komponens alapú  (CRD) allergiavizsgálat, melynek során kiderülhet hogy mi okozza pontosan a keresztreakciót.

5) Szellőztessen körültekintően!
Jobb a kora reggeli és a késő esti órákban: ilyenkor a legkisebb a pollenkoncentráció, szeles időben viszont egyáltalán nem érdemes szellőztetni, mivel a szél óriási távolságokra képes eljuttatni a polleneket, akár 70 km-re is. A legideálisabb pedig eső után, szélcsendben, éjszaka: ekkor a legtisztább a levegő.

6) Szereljen pollenszűrőt a ablakokra!
Nemcsak a lakásban, de az autónkban is hasznos.

7) Csínján a gyógyteákkal és a mézekkel!
Mindig figyeljünk arra, mit és mennyit fogyasztunk- figyelmeztetnek az orvosok! Több olyan gyógynövény van, amely bizonyos esetekben gyógyító jellegű, de néhány toroköblögetőként és főleg hurutoldóként használt növényi kivonat számtalan esetben allergiát provokál. A méz is köztudottan allergizáló étel, a méh- és darázscsípésre allergiásoknak nem ajánlott a fogyasztása, szénanáthában szenvedők pedig ne a pollenszezonban, inkábbb a téli időszakban próbálkozzanak először a különféle mézfajtákkal.

8) Újabb hibapont a légszennyezésnek
A szmog fokozottan veszélyes, mivel felerősíti az allergiás tüneteket. Ha teheti, kerülje a csúcsforgalmat, és sose autózzon lehúzott ablakokkal.

9) Kontaktlencse helyett szemüveg
Érdemes az allergiás időszakban szemüvegre váltani, ezzel is csökkentve a szem irritációját, hiszen a pollenek a kontaktlencsén megtapadva még intenzívebben izgatják szemünket. Ha mégis a lencse mellett dönt, legyen még körültekintőbb annak tisztításakor.

A pollennapló

A pollennapló vagy más néven tüneti napló vezetése fontos része a betegellátásnak, hiszen erre támaszkodva részletesebb kiértékelés történhet, segíti a kiváltó okok és a tünetek feltérképezését. Érdemes a nap végén mintegy összegzést készíteni, ezzel is segítve az orvosok munkáját.

10) Tartsa rendben a kertjét!
Fontos az allergiát kiváltó növények kiírtása a közvetlen környezetünkben, főként a fű- és gyomnövények esetében, így rendszeres fűnyírással sokat tehetünk magunkért, hiszen így jelentősen csökkentjük az allergénekkel való közvetlen kontaktust.

+1) Allergia és várandósság
Az allergiában szenvedő kismamák sokszor ódzkodnak a gyógyszeres kezeléstől. A szakorvos az ő esetükben méginkább hangsúlyozza a nem-gyógyszeres védekezés fontosságát és a pollendús környezet kerülését, de a tünetek megjelenésekor számukra is elsődleges a szakambulancia felkeresése és az orvosi konzultáció a további kezelésről.

Fontos, hogy a fenti tünetek láz nélkül jelentkeznek!

A szakorvosok felhívják a figyelmünket arra, hogy minden esetben szükség van a pontos diagnózisra, így ha észleljük a tüneteket, keressük fel a legközelebbi szakrendelést! A pollennapló A pollennapló vagy más néven tüneti napló vezetése fontos része a betegellátásnak, hiszen erre támaszkodva részletesebb kiértékelés történhet, segíti a kiváltó okok és a tünetek feltérképezését. Érdemes a nap végén mintegy összegzést készíteni, ezzel is segítve az orvosok munkáját. Ezekkel a keresztallergénekkel vigyázzunk áprilisban! -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!