Közélet

2017.04.19. 06:49

Alzheimer: tünetek és tanácsok; nem csak betegeknek

Az áprilisi Alzheimer Café előadója Károly Anikó volt, aki Juhász Ágnes könyve alapján mutatta be az Alzheimer-kór különböző fázisait, valamint tanácsokat adott az érintett családtagoknak, hogyan is viselkedjenek, és milyen tendőik vannak ebben a helyzetben.

K. D.

Tudnivalók az Alzheimer-kórról

Fontos tudni, hogy a demencia nem egyenlő az Alzheimer-kórral, az említett kór a demencia oka lehet, de emellett az alkohol, tumorok stb. is okozhat demenciát. Az Alzheimer-kór nem gyógyítható, és nem is megelőzhető folyamat, bár a rendszeres mozgás és a helyes táplálkozás csökkentheti a betegség kialakulásának esélyét. A gyógyszerek a kezdeti stádiumban hasznosak lehetnek, mert fokozzák az agyi keringést.

Károly Anikó a nyergesújfalui Szent Mihály Idősgondozási Központ vezetője, már 18 éve dolgozik az intézményben, ahol nappali és bentlakásos gondozásra is van lehetőség. A demenciával élők nagy részének ellátása családon belül történik, ugyanakkor az intézményeknek van létjogosultsága.

A betegek ellátását a nap 24 órájában biztosítani kell, ami meglehetősen megterhelő lehet a családtagok számára. Feladni kényszerülhetnek munkájukat, valamint sokaknál előfordult, hogy ők is megbetegednek az állandó stressz miatt.

Károly Anikó kiemelte, a betegség kezdetén nem szabad kihagyni a beteget semmiből, és napirendjükben sem érdemes nagy változtatásokat eszközölni. Ha hetente egyszer fodrászhoz járt, járjon ezután is. A beteget nem kell korrigálni, ha olyan dolgot mond, ami nem felel meg a valóságnak. Számára az a valóság, amit ő mond, így csak kellemetlen érzetet és zavart keltünk benne, mikor folytonosan kijavítgatjuk.

Erre azt a példát hozta, hogy az intézetben a betegek délutánra nagyon izgatottak lesznek, mert ilyenkor jut eszükbe, hogy haza szeretnének menni, sokan azt mondogatják, a gyermekeik nemsokára hazajönnek az iskolából.  A megfelelő módszer ennek kezelésére a terelés, meg kell kérdezni, hogy hívják a gyerekeket, hol tanulnak, hol végeztek, így könnyedén el lehet terelni a betegek figyelmét anélkül, hogy feszültséget keltenénk bennük.

Fontos, hogy a hozzátartozók ne sértődjenek meg, bármit mond rájuk a beteg, hiszen nem nekik szól, sőt sokaknál a betegség egyik tüneteként személyiségváltozás is bekövetkezhet. Különös figyelmet kell fordítani arra is, hogy a beteg elég folyadékot fogyasszon.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Évek óta tartanak találkozókat a tatabányai Alzheimer Caféban
[/caption]

A pontos napirend segíthet egyszerűbbé tenni a velük való foglalkozást: közös étkezések, bevásárlás, séta, napközbeni rövid pihenés ajánlott. A betegeket érdemes mindenbe bevonni, amit képes megcsinálni, így elkerülhető a túlgondozás.

A résztvevőknek sokat segítettek Károly Anikó tanácsai, az előadás végén közösen vitatták meg tapasztalataikat, valamint kérdezhettek is, mint mindig. Az egyik hölgy elmondta, hogy demenciával küzdő édesanyja, mindig nagyon várja a Alzheimer Cafét, s nekik is sokat jelent, hogy nem maradnak egyedül a nehézségekkel.

Májusban is mindenkit vár az Alzheimer Café a KPVDSZ Művelődési házban, további részleteket az Alzheimer Café Tatabánya facebook oldalán találhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!