Közélet

2017.04.14. 12:10

5 húsvéti étel, amit muszáj kipróbálni

Lássunk pár egyszerű, mégis nagyszerű húsvéti fogást, amit mindenki könnyedén elkészíthet.

kemma.hu

Hot Cross Buns (angol húsvéti zsemle)

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Angol húsvéti zsemle
[/caption]

Hozzávalók
A tésztához
30 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 3 dkg vaj, 1,5 dl tej, 1 db tojás, 1,5 dkg élesztő (friss), 5 dkg aszalt áfonya,5 dkg aszalt sárgabarack, 1/2 narancs reszelt héja, 1/2 citrom reszelt héja, csipet só
A kereszthez
3 csapott evőkanál liszt, 2-3 evőkanál víz, A mázhoz: 1/2 dl víz

Elkészítés

A lisztes keveréket rákanalazzuk a folyékony hozzávalókra, majd összedagasztjuk, vagy elindítjuk a dagasztó programot.Amikor meggyúrtuk a tésztát,áttesszük egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen 1 órán át kelesztjük. A megkelt tésztát ezután 8 részre osztjuk, majd megformázzuk a zsemléket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a zsemléket, majd egymástól távolabb ráhelyezzük a megformázott zsemléket.

A kereszthez a lisztet simára keverjük annyi vízzel, hogy sűrűbb masszát kapjunk, a vizet apránként hozzá adagoljuk, nehogy túl híg legyen. A sűrű masszát beletöltjük egy nejlonzacskóba, amelynek a sarkára egy kicsi lyukat vágunk, ezzel rajzoljunk keresztet minden zsemlére. A sütő egyik sarkába egy edénybe vizet teszünk, majd előmelegítjük a sütőt. Csak ezután helyezzük be a tepsit, közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt készre sütjük a zsemléket.

A vízből és a cukorból pár perc alatt szirupot főzünk. A sütőből kivett forró zsemléket lekenjük a sziruppal, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Pár órát hagyjuk állni tálalás előtt, hogy a szirupot beszívja a zsemle.

Tálaláskor az édes zsemléket ízlés szerint vajjal, lekvárral kínáljuk.

Pikáns Sonkagombócleves

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Pikáns sonkagombócleves
[/caption]

Hozzávalók

25 dkg füstölt sonka (lehet csülök is), 3 közepes sárgarépa, 3 evőkanál olaj, 6 db csemege uborka, 2 zsemle, 2 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csokor, zöldpetrezselyem, 2 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt, só, bors,babérlevél, majoranna, fél citrom leve

Elkészítés

A füstölt húst a főzés előtti este annyi vízben, amennyi bőven ellepi, megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Másnap a tetejéről a zsírt lekanalazzuk, majd a húst kiemeljük belőle. A sárgarépát megtisztítjuk, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, és az olajon megfuttatjuk. 1 dl füstölt levet öntünk hozzá, lefedjük, kis lángon 5 percig pároljuk. Az uborkát is csíkokra vágjuk, a répához adjuk, babérlevéllel, borssal fűszerezzük, és kb. 1,5 liter füstölt lével felöntve felforraljuk.

A zsemlét beáztatjuk, kifacsarjuk, 25 dkg füstölt hússal ledaráljuk, majd a tojással és a morzsával összedolgozzuk, fél csokor felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk, és a levesben közepes lángon 5-7 percig főzzük. Jobb először próbaképpen csak 1 gombócot kifőzni, mert ha túl lágy lenne, zsemlemorzsát keverhetünk még bele.

A tejfölt a liszttel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük, végül majoránnával fűszerezzük (sózhatjuk is, de figyeljünk, mert a füstölt lé is sós), a citrom (vagy az uborka) levével kellemesen pikánsra ízesítjük.

Tálaláskor megszórjuk a maradék felaprított petrezselyemmel.

Zöldfűszeres Báránycomb Zöldbabkörettel

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Zöldfűszeres báránycomb zöldbabkörettel
[/caption]

Hozzávalók

1 báránycomb (kb. 2,5 kg-os), 1 evőkanál kakukkfű, 1 evőkanál rozmaring, 1 evőkanál bazsalikom, 1 evőkanál petrezselyem, 4 evőkanál étolaj, 3 gerezd fokhagyma, só, bors
A körethez: 40 dkg zöldbab, 15 dkg vaj, só, bors

Elkészítés

Az olajba belekeverjük az aprított kakukkfüvet, a rozmaringot, a petrezselyem zöldjét és a bazsalikomot. Hozzákeverjük a finomra vágott fokhagymát, és a keverékkel vastagon bekenjük a báránycombot. 1 órát állni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük, és a tepsibe tett báránycombot felöntjük 0,25 dl vízzel. 1 órán át sütjük. Időnként a saját levével meglocsoljuk. A sültet alufóliába burkoljuk, 15 percig pihentetjük, majd tálaljuk az alábbi körettel: a zöldbabot megfőzzük, lecsöpögtetjük. A vajat megmelegítjük, beleforgatjuk a zöldbabot, sóval, borssal ízesítjük.

Húsvéti csibék

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Húsvéti csibék
[/caption]

Hozzávalók

10 db tojás, 2 ek majonéz, 2 ek mustár, 1 csipet só, 2 csipet őrölt bors

A díszítéshez: sárgarépa (a csibék orrához), egész bors (a csibék szeméhez)

Fűszeres répatorta

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fűszeres répatorta
[/caption]

Hozzávalók

30 dkg sárgarépa, 5 db tojás, 15 dkg méz, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg dió, 1 teáskanál fahéj, 1 csipet őrölt szegfűszeg

Elkészítés

A megtisztított sárgarépát finomra reszeljük, a diót megőröljük.A tojások sárgáját összekeverjük a mézzel, a répával, a liszttel, a dióval, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Ezután a tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan hozzákeverjük a répás masszához, és vajjal kikent, liszttel beszórt tortaformába öntjük.

Előmelegített sütőben 200 Celsius-fokon 35-40 percig sütjük.

(Fotók, további receptek: mindmegette.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!