Közélet

2017.03.22. 10:55

Meglehetősen felemás képet mutat most a határ

Komárom-Esztergom megyében vannak olyan mezőgazdaságilag művelt térségek, ahol a fagy okozott problémát, a mélyebb fekvésű körzetekben pedig a belvíz károsított. Ennek megfelelően a terméskilátások változónak tűnnek, és a táblák is vegyes képet mutatnak...

P. J.

Térségünk egyes termőkörzeteiben az őszi vetésű kultúrák pusztulásának oka – elsősorban – a januárban tapasztalható tartós kemény hideg volt. Emellett, az összefüggő hótakaró hiánya tovább gyengítette az állományokat – a gazdák elmondása szerint.

Jelenleg az őszi kalászosok fejtrágyázásának mintegy 90 százalékával végeztek a mezőgazdasági termelők. Az úgynevezett bokrosító hengerezés viszont még javában tart. Fokozatosan száradnak a szántások, ezért a simítózásba is belehúztak az agrárgazdálkodók, miközben már várták a hétvégi csapadékot, ami meg is érkezett. A borsó vetését be is fejezték megyénkben. Most már a mákot vetik, majd jöhet a vöröshagyma. Sőt, időközben a tavaszi zab vetése is megkezdődött.

A kocsi Aranykocsi Zrt.-nek több mint 1000 hektárnyi az őszi vetésű. Ebből mintegy 600 hektár az őszi búza, amely jó közepes állapotban van. Köszönhető ez annak is, ahogy Schwieghardt László szaktanácsadó agronómustól megtudtuk, hogy az állomány megfelelően felkészítve ment a télbe, és a tavaszi hengerezéseket is időben és jó minőségben elvégezték. A társaság területein belvízkárok sem voltak.

– A tavaszi munkák a megfelelő ütemben zajlanak – emelte ki a szakember. – A vetésre váró táblákat már simítóztuk. A jövő hét végén pedig megkezdjük a cukorrépa vetését. Úgy tervezzük, hogy április 5-e, 10-e táján magágyba kerülhet a napraforgó is. Ezután, amennyiben az időjárás, illetve a talaj hőmérséklete engedi, „elültetjük” a kukoricát, majd a szója következik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!