Közélet

2017.03.16. 06:44

Így emlékezett a megye a hősökre

Megyénk szinte valamennyi településén megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről.

kemma.hu

Ünnepi képviselő-testületi ülést tartottak szerdán délután Bábolnán. Az egyetlen napirendi pont a testvértelepülési együttműködési megállapodás megerősítése volt a felvidéki Hidaskürt településsel. A jelenlévőket dr. Horváth Klára polgármester köszöntötte. Az eseményen jelen volt Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, JUDr. Rózsár Tibor, Hidaskürt polgármestere, dr. Veres Zoltán, megyei jegyző, valamint a kéttelepülés képviselői és az intézmények vezetői is.

1997. március 15-én írták alá a két település polgármesterei az alapító okiratot, melyet most megerősítettek. Hidaskürt és Bábolna napjainkban is fenntartja és ápolja a kapcsolatot. Czunyiné dr. Bertalan Judit beszédében az összetartozást hangsúlyozta. Minden testvérkapcsolat, minden kötelék, ami magyart magyarral összeköt, épít. Épít a mának, épít a holnapnak, épít a jövőnek és épít a hazának – emelte ki a térség országgyűlési képviselője.

Dorogon a Petőfi téren emlékeztek

Dorogon az ünnepi megemlékezésnek hagyományosan a Petőfi tér adott otthon. A korabeli márciusi eseményeket a Talpra magyar! című zenés-táncos irodalmi műsorral idézték fel, amelynek szereplői Békefi Viktória, Fekete Sándor Zoltán, Mező Zoltán színművészek és Bedics Richárd táncművész voltak. A mintegy 400 érdeklődő rockopera és musical részleteket, majd hegedűszólót hallgathatott meg a félórás műsor alatt. Az ünnepséget koszorúzás zárta, ahol Dorog város, az intézmények, közalapítványok, cégek, pártok, civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat a Petőfi szobor lábánál.

Pro Urbe-díjat kapott Mudrák Attila Esztergomban

Esztergomban a Szent Imre szakgimnázium dísztermében kezdődött a megemlékezés. Az eseményen Romanek Etelka polgármester mondott ünnepi beszédet. Bejelentette, hogy idén a Pro Urbe Esztergom-díjat Mudrák Attila fotóművésznek adják át. A képviselő-testület döntése alapján választott díjazottat Meszes Balázs, az idegenforgalmi és kulturális bizottság elnöke méltatta.

Az ünnepi műsor után a testület tagjai huszároknak adták át a menetzászlókat és a közönség lovas felvezetéssel vonult a városháza elé. A polgármesteri hivataltól az évek során kialakult hagyomány szerint emlékmenet indult a szentgyörgymezői 1848-as honvédtemetőbe. Itt helyezték el a koszorúkat és az emlékezés virágait. A rendezvényen jelen voltak a különböző felekezetű gyülekezetek képviselői is, így ökumenikus áldás és tábori mise zárta a megemlékezést. A szentmisét Székely János, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke celebrálta.

Kokárda Fesztivált Komáromban

Több helyszínen is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseiről a Duna-parti városban. Délelőtt a kopjafás emlékparkban dr. Borhy László akadémikus idézte fel az 1848-49-es komáromi történéseket.
– Kötelességünk, hogy évről évre megemlékezzünk a hősökről, észben tartva, hogy a szabadságot nem adják ingyen – emelte ki az akadémikus.

Délután a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házban dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester mondott beszédet. Itt a Bozsik József Általános Iskola tanulói adtak műsort.

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a Monostori erődben a Kokárda Fesztivált, melyre csaknem ezren látogattak ki. Korhű jelmezekben, tüzérbemutatóval és ágyúszóval emlékeztek meg a szabadságharcról.

Haris Gyuláné vehette át a Nagyigmándért Emlékérmet

Színvonalas ünnepséggel emlékezett meg Nagyigmánd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójáról. Hajduné Farkas Erika polgármester ünnepi beszédében kiemelte, hogy a nép akkor válik nemzetté, ha képes arra, hogy összefogjon és egyet akarjon. Ha a nehéz pillanatokban képesek vagyunk félretenni sérelmeket, nézetkülönbségeket, haragot, akkor képesek vagyunk egy nemzet lenni, egy magasztosabb cél eléréséért.

Az ünnepségen átadták a Nagyigmándért Emlékérmet, melyet idén Haris Gyuláné, a helyi Vöröskereszt titkára kapott. A díjazottat Szijj Ferencné képviselő méltatta. Az ünnepség a Pápay József Általános Iskola hetedik osztályának előadásával folytatódott, majd megkoszorúzták a jelenlévők a Szikszai-Manszbarth Emlékművet. Az ünneplők ezután először a római katolikus temetőben helyezték el az emlékezés virágait, majd Ghyczy József ’48-as honvédhadnagy sírját a Nagyigmándi Lovaskör huszárai koszorúzták meg a Szentmihály-pusztai temetőben.

Mártír papra is emlékeztek Tatán

Tatán az ünnepi programok Mansbarth Antal katolikus pap, a forradalom mártírjának emléktáblájánál kezdődött, ahol áldást mondott Váradi Kristóf atya. Szólt arról, hogy a tóvárosi születésű Mansbart Antal a csákberényi plébánián kihirdette a függetlenségi nyilatkozatot. Néhány hónap múlva ezért Haynau megtorlásul Nagyigmándon golyó általi halálra ítélte.
Ezt követően Hamary Dániel honvéd tüzér hadnagy Tópart utcai emléktáblájánál folytatódott az önkormányzat szervezte 1848-as megemlékezés.

Az ünnepség a várudvaron álló, és a Szövetség Tatáért Alapítvány által közadakozásból emelt emlékoszlopnál zárult. Itt mondott az alkalomhoz illő beszédet Halász János országgyűlési képviselő, a Fidesz-frakció helyettes vezetője, valamint Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője.

Magyarország a magyaroké!

A hagyományos helyszínen, a bánhidai szoborparkban emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójáról Tatabányán.

A Himnusz hangjai után dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízott ünnepi beszédében felvázolta a 169 évvel ezelőtti eseményeket, a győztes forradalom vívmányait, máig érvényes tanulságait. Ha kell, fegyverrel kell megvédeni a hazát, mint tettük ezt 1848-ban és máskor is. Kiemelte: a szabadságért minden nemzedéknek meg kell küzdenie.

A mai európai változásokra utalva azt hangsúlyozta, hogy korábban elképzelhetetlennek tűnt, hogy határainkat ismét katonák védik, de meg kell érteni, hogy Magyarország a magyaroké, Európa pedig az európaiaké.
A műsorban közreműködött Tatabánya Város Fúvószenekara, katonadalokat adott elő Forizs Balázs és Mike Ariel, műsort adott a Váci Mihály Általános Iskola énekkara, valamint a Nagyigmándi Lovaskör. Az ünneplők végül elhelyezték a megemlékezés virágait az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!