Közélet

2017.03.14. 10:54

Vonzó akciók csábítanak a könyvtárba

Az egyik közösségi házba kéthavonta hozott valaki több doboznyi könyvet: Jókai, Mikszáth összest, díszes borítóval. A ponyvaregényeken, krimiken is sokan igyekeztek túladni: kidobni sajnálták volna. Mégis, miért állnak hosszú sorok a könyvtár előtt, amikor kiárusításra hívják az olvasókat?

V. T.

A József Attila Megyei és Városi Könyvtárban már jóval a nyitás előtt nagy a nyüzsgés: kint hosszú sorok kígyóznak, bent a könyvtárosok rendezgetik a több ezernyi kötetet az összetolt asztalokon.
– A selejtezés a könyvtári állomány gondozásának egyik szegmense a gyarapítás mellett. Minden példányt a szaktájékoztató nézi át és ő dönti el, melyiket vonjuk ki az állományból – mondja Nagy Ádám, a könyvtár munkatársa.

A könyvtárban több mint 300 ezer könyv, időszaki kiadvány és egyéb dokumentum van, ebből most hétezer darabot kínálnak az olvasóknak. A könyvtár várható felújítása miatt az idén több könyvet selejteznek ki.
– Tetszik, hogy most tíz könyvet veszek, de húszat vihetek haza – mondja Bobákné Hlogyik Gabriella. – A szépirodalmi könyvek mellett az útkönyvekből választottunk jó néhány kötetet – mutat a kosárra, ahol Mexikóba, Ausztráliába, Közép-Amerikába csábító kötetetek mellett az eddig hiányzó lengyel és magyarországi bédekkerek is megtalálhatók.

Hadobás Csaba a humoros kiadványokat keresi.
– Sok könyv is van itt, amelyekkel anyám polcán találkoztam először. Ha „új” olvasmányra vágyok, antikváriumból vagy a bolhapiacról szerzem be a ritkaságokat. Húsz könyv? Nekem most aligha jön össze annyi! – mondja.
Van, akinek egy ilyen könyvvásár igazi kincsvadászat. A Mikes-iskola tanárnője, Horváthné Csatári Anita az angol nyelvű regényeket kereste, de megörült Illyés Gyula Naplójegyzetének. – Ezt kiválóan tudom majd hasznosítani a tanórán is!

Egy-egy vásári napon gyakran kétszázan is eljönnek, és 1500–1700 kötet is gazdára lel. Vannak példányok, amelyek az első percekben elkelnek: Faludy György versei és regényei, de sokan inkább csak nézegetik a történelmi regényeket, vagy éppen Németh László, Sánta Ferenc, Faulkner könyveit. Néhányan az útleírásokra, úti kalandokra, háborús könyvekre, pedagógiai szakirodalomra hajtanak.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!