Közélet

2017.03.09. 14:10

Megtöltik tartalommal a megyei klímastratégiát

Szerdán a megyeházán sajtótájékoztatót tartott Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Borsó Tibor alelnök, a megyei klímastratégia készítése és éghajlat-változási platform létrehozása elnevezésű program „fejlődéséről”.

P. J.

Csak stratégiákkal, tervekkel és programokkal nem lehet megváltoztatni a minket körülvevő világot. Embertársaink hozzáállását kell átformálni ahhoz, hogy hatékonyak bevonhassuk vizeink, a levegő, a természet és az élővilág védelmében. Egy, másfél évtizede még korántsem volt a közbeszéd tárgya – például – a klímaváltozás. Napjainkban viszont a felelősen gondolkodók feladat az is, hogy ezt a problémát – kutatva a megoldást – elültessék a köztudatban.

– A megyei önkormányzat tavaly szeptembertől egy másfél éves futamidejű projektet valósít meg 30 millió forintos uniós támogatásból  – hangsúlyozta Popovics György. – Nem ez az első ilyen jellegű elképzelésünk, ami azt hivatott bizonyítani, hogy szűkebb hazánk maximálisan elkötelezett környezetünk megóvására. A megyék közül elsőként készítettük el a 2014–2020 közötti időszakra az új környezetvédelmi programunkat. Két éve pedig csatlakoztunk a köztársasági elnök által támogatott „klímavoks”, klímavédelmi összefogáshoz. Az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” tárgyú felhívásra is pályáztunk. Így elkészülhet a területünkön működő, helyi stratégiával rendelkező vidékfejlesztési közösségek Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve.

Borsó Tibor, mint a projekt szakmai vezetője a hatékony szemléletformálást emelte ki, majd említést tett a projekt megvalósításáról, amely a platform megalakulását szolgálják. Az önkormányzati hivatalon belül létrehoztak egy éghajlat-változási platformirodát is. Ennek elsődleges feladat, hogy működtesse a szűkebb hazánk releváns környeztvédelmi szervezeteit tömörítő platformot, amely megalakulását március 16-ra tervezik. Mintegy 30 szervezet részvételével.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, arról is szólt, hogy a nőnapra eső tájékoztató némi „áthallással” összeköthető a klímastratégiával, hiszen a szülőkön sok múlik, miként, mennyire környezettudatosan nevelik gyermekeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!