Kultúra

2017.02.28. 10:24

Több mint harminc gazda helyezte az asztalra italát

Összesen 62 bor került a bírálók elé a tizenkilencedik szákszendi borversenyen.

P. A.

Tizenkilencedik alkalommal ültek fehér asztalhoz Szákszend és a térség bort készítő gazdái, hogy összemérjék nedűiket.

László Kálmán polgármester emlékeztetett arra, hogy csaknem két évtizede hívta életre a rendezvényt Hartmann Imre alpolgármester, aki egyéb elfoglaltsága miatt nem lehetett ott a mostani eseményen. Összesen 62 bor került a bírálók elé, amelyek között 38 fehér, 22 vörös és két rosé volt. A nedűket Németh Ferencné, Szabó Gábor és Boros Zoltán, illetve a zsűri elnöke, Kiss Bertalan bírálta el, az adminisztrációban pedig Csonka Zoltán és Mayer Ferenc segédkezett.

A húszas értékelést alkalmazták a versenyen. A tisztaságot és a színt 2-2, az illatot 4, az ízt és a zamatot, illetve az összbenyomást maximum 12 ponttal jutalmazták, de a szokásokhoz híven, súlyozottan vették figyelembe a helyi szőlőből készült borokat. Tíz aranyminősítés született, köztük Igar András szürkebarátja, ami egészen kiváló, 19 pontot ért el a 20-ból. Az említettek mellett 13 bor érdemelte ki az ezüst, 25 pedig a bronz minősítést.
Az eredmények megszületése után a vacsora sem maradt el, a borokra sertéspörköltet fogyasztottak a megjelentek.

Címkék#szákszend

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!