Közélet

2017.02.27. 06:23

A Farsang Kupa a legínycsiklandóbb és legszebb mestermunkák versenye volt az idén is

Rekordszámú nevező munkáiban gyönyörködhetett a közönség és a szakma a jubileumi gasztronómiai versenyen Tatán.

W. Zs.

Kiválóan szerepeltek megyénk versenyzői

Összesen 167-en vettek részt az idei Farsang Kupán. Többségük tanulóként (86) indult és cukrász kategóriában (109). De szakácsok (34), felszolgálók (15) és pékek (9) is képviseltették magukat. Arany érem 57 (29 felnőtt, 28 tanuló) született, míg ezüstből 38-at, bronzból pedig 29-et osztott ki a zsűri. Oklevelet 32-en kaptak.

Kiváló megyei eredmények is születtek szép számmal. Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda képviselője cukrász kategóriában ezüst éremmel gazdagodott, artisztikáját arannyal értékelték.

Fail Viktória és Nyári Szandra, a tatabányai Stop Cukrászdából érkezett. Artisztikájuk aranyat kapott.

Ahogy Móczár Piroska (Nagyigmánd - Móczár Cukrászda) és Dobson Fanni (Esztergom) cukorvirágai is.

Cukrász tanulóként Telek Dominika (Tatabánya - KERI) munkája ért aranyat, ráadásul artisztikája is. Kovács Viktória (Tatabánya - KERI) felszolgálóként, Bekk Péter G1 pék kategóriában, Bereczki Bence Tibor és Csáki Edina pedig pék tanulóként vehették át az arany érmet. Az utóbbi három fiatal Tatáról, a Jávorkából érkezett.

Ficerer-Csorba Gabriella (Vértessomló - Krisztina Cukrászda)artisztikája oklevelet kapott.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségen belül, a Tata és Környéke Regionális szervezet 15. alkalommal rendezte meg a „Farsang Kupa” Gasztronómiai versenyt az új, Városi Sportcsarnokban a hét végén. A bajnokság már évek óta kategóriájában az ország legnagyobb és legrangosabb versenye, melyet az is mutat, hogy az itt sikerrel szereplő versenyzők évről évre bizonyítanak világversenyeken is.

Sokat készültek a versenyre

Sztaracsek Ádám harmadik éve indul a versenyen. Azt mondja, nagyon jó visszajelzés számára a zsűri bírálata és nem utolsó sorban a közönségtől kapott építő jellegű kritika. Kedvenc meséje ihlette a komáromi versenyző artisztikáját, a Hook kapitányt és Pán Pétert ábrázoló művészi alkotást.

Ádám a cukrász felnőtt kategóriában is indult. Olyan finomságok voltak az asztalon, mint epres-fehércsokis, illetve fehércsokis bársonyfújással és kókusszal, pillecukorral, glükózos tojáshabbal valamint étcsokival tarkított sütemények. Opera desszertként is tálalható csokis „gömbök” is készültek, illetve mangó-banán-maracujás étcsokis desszertek.

Nyári Szandra, a tatabányai Stop Cukrászda képviselője a Szépség és a szörnyeteg című Disney-mese részletével érkezett. A csaknem tíz kilogrammos  csokoládés kreáció 200 munkaóra alatt készült el. Szandra olykor szabadságot vett ki, hogy bemehessen a munkahelyére dolgozni – a Farsang Kupára.

[caption id="" align="alignright" width="300"] Sztaracsek Ádám artisztikája (Fotók: Hagymási B.)
[/caption]Rekordszámú nevező

Az idén rekordszámban vettek részt, összesen 167-en az új Városi Sportcsarnokban. Országszerte huszonöt iskolából érkeztek tanulók. Megyénkből többségében a tati Jávorka-iskolából és a tatabányai Keriből. A szakmai megmérettetésen csaknem 5 ezer látogató fordult meg, és tekintette meg nem csak a szakács, cukrász, felszolgáló és pék munkákat, de az élő koktélversenyt is.

A helyszínen most is a mindent a szemnek, semmit a kéznek elve érvényesült. A kiállított torták, sütemények, finomságok önmagukért beszéltek.

Álom, amit valósággá tesznek

– Egy álom azonban mindaddig álom marad, amíg társra nem talál a megvalósításban. Ők a támogatók, városvezetők, régiótagok, barátok és családtagok, akik ennyi idő elteltével is kérdés nélkül állnak a rendezvény mögé – mondta Petrezselyem Antalné, főszervező.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A szépség és a szörnyeget - Nyári Szandra munkája
[/caption]

A Venesz-díjas, Aranykoszorús, Aranydiplomás Mestercukrász, a Petre Cukrászda tulajdonosa, Tata és Környéke Gasztronómiai Egyesület és Régió Elnöke minden tisztelete a versenyzőké, akik elhivatottan, éjszakákon, heteken-hónapokon át készülnek arra, hogy elkészítsék, életre hívják az ételekbe, alapanyagokba zárt álmaikat.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Az ítészeknek nem volt könnyű dolga
[/caption]

További részletek a 24 Óra hétfői számában!

Kiváló megyei eredmények is születtek szép számmal. Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda képviselője cukrász kategóriában ezüst éremmel gazdagodott, artisztikáját arannyal értékelték.

Fail Viktória és Nyári Szandra, a tatabányai Stop Cukrászdából érkezett. Artisztikájuk aranyat kapott.

Ahogy Móczár Piroska (Nagyigmánd - Móczár Cukrászda) és Dobson Fanni (Esztergom) cukorvirágai is.

Cukrász tanulóként Telek Dominika (Tatabánya - KERI) munkája ért aranyat, ráadásul artisztikája is. Kovács Viktória (Tatabánya - KERI) felszolgálóként, Bekk Péter G1 pék kategóriában, Bereczki Bence Tibor és Csáki Edina pedig pék tanulóként vehették át az arany érmet. Az utóbbi három fiatal Tatáról, a Jávorkából érkezett.

Ficerer-Csorba Gabriella (Vértessomló - Krisztina Cukrászda)artisztikája oklevelet kapott. Sztaracsek Ádám artisztikája (Fotók: Hagymási B.) Minden, mi szem-szájnak ingere A szépség és a szörnyeget - Nyári Szandra munkája Az ítészeknek nem volt könnyű dolga -->

Címkék#Tata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!