Sport

2017.02.26. 10:48

Tatán készült a tornászválogatott

2017 elején nevezték ki a tornászok szövetségi kapitányának Sóvágó Lajost, aki az elmúlt éveit Angliában töltötte szakedzőként. A magyar válogatott új kapitányával a tatai edzőtáborban találkoztunk.

Herczeg István

- Milyen versenyre készültek a tatai edzőtáborban?
- Jelen pillanatban az áprilisban rendezendő Európa-bajnokságra edzünk, amit Romániában rendeznek. Előtte pedig lesz egy rangos nemzetközi verseny, ahol az Eb-re aspiráló versenyzőink részt fognak venni.

[caption id="" align="alignright" width="300"] Sóvágó Lajos, a tornászválogatott szövetségi kapitánya (Fotó: H. B.)
[/caption]- Hogyan értékeli az edzőtáborozás eddigi szakaszát?
- Amit elterveztünk, azt maximálisan végre tudtuk hajtani eddig. A hétvégét a tornászok otthon töltik, hétfőn viszont jövünk vissza, és folytatjuk. Több ellenőrző versenyt rendezünk, és megnézzük azokat is, akik jelenleg nem tagjai a válogatott keretnek. Belőlük alakulhat ki az a hat fős keret, ami majd Romániába utazik az Eb-re.

- Mik azok a főbb irányvonalak, amelyek mentén elkezdte a munkát a válogatott élén?
- A legfontosabb, hogy a gyakorlatanyagot olyan színvonalra emeljük, amivel versenyképesek lehetünk. Kétéves célunk van, 2019-ben lesz lesz a világbajnokság, ahol kiválasztódik a legjobb tizenkettes mezőny. Ehhez nekünk 2x1 éves felkészülési ciklusban kell dolgozni, ahol az első év a fizikai felkészülés erősítése lesz. Nagyon kellemes meglepetés volt számomra, hogy mennyi állami támogatást kap most a sport Magyarországon. Régebben ennek a töredéke volt sajnos. A versenyzők és az edzők részére ez megfelelő egzisztenciális helyzetet biztosít, így folyamatosan tudunk készülni.

- Mekkora különbségek vannak a külföldi és a magyar lehetőségek között ebben a sportban?
- A tárgyi feltételek teljes körűen rendelkezésre állnak itt Tatán. A központi táborunk Budapesten is nagyon jó, viszont ott több kiegészítő elemre van szükség.

- Miért pont Tatát választották az edzőtábor helyszínének?
- Tatán több olyan lehetőség van, ami máshol nincs. A versenyzők kizárólag arra koncentrálnak, amit a teremben csinálnak. A pihenési és orvosi lehetőség is adott. Napi hármat tudunk edzeni, ráadásul van uszoda is, így remekül fel tudunk készülni.

- A versenyzőknek hogy tetszik a létesítmény?
- Nagy lelkesedéssel dolgoznak itt, szeretik Tatát. Itt nincs semmi zavaró tényező, mint otthon, például amikor két edzés között mással is kell foglalkoznia. Az edzés után közös az étkezés is, így még jobban összecsiszolódik a csapat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!