Kultúra

2017.02.20. 15:24

Tükröt tart a társadalom elé Zámbó Kornél

A képzőművész új kiállítását Kenessei András művészettörténész nyitotta meg az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtárban.

P. A.

Március 6-ig látogatható Zámbó Kornél kiállítása, amelyet Kenessei András művészettörténész nyitott meg a hétvégén az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtárban.

Az Ótestamentumból ismert tíz csapás képi megjelenítésére vállalkozott tavaly az oroszlányi művész, aki a tárlat címéül az 5777-es számot adta. Ez 2017 megfelelője a zsidó naptárban.

Hogy a művész miért nyúlt a Szentírásban megörökített történethez, arra Kenessei András adott választ műelemzésében: Zámbó Kornél etikus művész, aki komolyan veszi azon feladatát, hogy tükröt tartson a társadalom elé.  A képek, ahogyan a Biblia is, gondolkodásra késztetik az embereket. A művész témaválasztása nem véletlen. Nem foglal állást, azt rábízza a közönségre.

– Ősi példázatokhoz nyúlt, és ki-ki eldöntheti, hogy a fáraó népét választja, amelyet tíz csapás sújtott, vagy Mózest, aki az egyiptomi rabszolgaságból való szabadulás után negyven évig bolyongott a sivatagban. A történettel egyébként azt szokták szemléltetni, hogy nem olyan egyszerű, egyenes az út a diktatúrából a demokráciába – hangsúlyozta Kenessei András.

Címkék#oroszlány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!