Közélet

2017.02.14. 11:35

Szerelmes szívek és társaik, avagy így Valentin-napoztok ti

Valahogy úgy vagyunk ezzel a Bálint-nappal, ahogy a sláger is tartja: szeretlek is, meg nem is.

Zs. K.

Szent Bálint története

A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

Sokan nem szeretik, az amerikai kultúra majmolásának tartják, a szerelmesek viszont általában valahogyan megünneplik a Valentin-napot. Ami biztos: nincs még egy olyan nap az évben, amelynek jelentősége ennyire megosztaná az embereket. Körképünkből kiderül, megyénkben is eltérőek a vélemények.

Az egyik tatabányai, újvárosi fényképésznél külön polcon sorakoznak a szíves képkeretek. Mint azt az üzletben megtudtuk, ilyenkor nagy rohamra lehet számítani. Jellemző, hogy akik egyébként is szeretik a képeiket előhívatni, azok most erre az alkalomra egy piros szíves képkeretet is vásárolnak.

– Általában minden ilyen különleges alkalomra igaz, hogy az utolsó pillanatban, 2-3 nappal a jeles esemény előtt, vagy csak aznap térnek be hozzánk, de igyekszünk felkészülni a megnövekedett forgalomra – mondta Varga László üzletvezető.

A Vértes Center egyik ajándékboltjában szintén előtérben vannak a szíves termékek.
– Idén nagyon sokan vitték tőlünk az úgynevezett „szex csengőt”, amely nyilvánvalóan egy adott pillanatban egyfajta kuponként szolgálhat az együttlétekhez – mondta Ocskai Vivien eladó – A boltba betérve nyilván nem ezt keresik, de meglátják és elviszik, mert vicces ajándék – folytatta. Emellett még mindig népszerű a „Szeretlek” feliratú párna, vagy épp a „smile” mintás is. Még a szívecskés bögre sem ment ki a divatból, illetve a klasszikus, hatalmas plüssmackó is ötletes ajándék Valentin-napra.

– Aki tanácstalan, annak tudunk segíteni, illetve kísérőajándékként Valentin-napi édességet is szoktunk ajánlani – tette hozzá Vivien kolléganője, Rácz Betti.

A Stop Cukrászda is készült a szerelmeseknek, hiszen szinte minden édességet szíves marcipán díszít napok óta.
– A tapasztalat az, hogy a hozzánk betérők ilyenkor jellemzően megkóstolnak egy-egy ilyen Valentin-napi édességet, még akkor is, ha nem kifejezetten ezért jönnek, hanem süteményt vagy tortát szeretnének elvinni – mondta Sajdli Balázs boltvezető.

A komáromi gyermekkönyvtárban az ezen a napon könyvet kölcsönözőknek apró meglepetéssel kedveskednek. Tatabányán, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár pedig mára ingyenes beiratkozási akciót hirdet az összes fiókkönyvtárban is. Az akció viszont csak úgy érvényes, ha mindkét fél együtt váltja ki a tagságot.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!