Közélet

2017.02.07. 17:08

Földek és kertek a sekély belvíz alatt

A károkról, a termények pusztulásáról egyelőre nincs megbízható adat, a gazdák ugyanis nem tudnak még kimenni a földekre: talán a hét második felében rajzolódik ki pontosabb kép a helyzetről.

W. Zs./V. T.

Esett, megfagyott, aztán megolvadt, végül újra csak esett. Nem meglepő, hogy a föld nem tudja elnyelni ezt a hirtelen jött csapadékmennyiséget, hiszen a talaj alsóbb rétegei még mindig nem engedtek fel igazán a pár nappal ezelőtti tartós mínuszok miatt. Több helyen felgyülemlett a csapadék és állóvizek keletkeztek ott is, ahol nem megszokott a látványuk.

Döntő lehet a település földrajzi elhelyezkedése is, megyénk völgyben fekvő települései nem úszták meg szárazon. A szántóföldeken, az utcákon, a kertekben sőt a városokban is elképzelhető, hogy gumicsizmát kell húzni a napokban. A legnagyobb vesztesek mégiscsak a szántóföldek és a kisebb kertek, ahol a lábbelin kívül fontos gazdasági szempontokat is mérlegelniük kell a tulajdosoknak.

Sárisáp környékét is meglepte a belvíz

Németh András, a megyei Agrárkamara igazgatója elmondta: munkatársaikkal ezekben a napokban a falugazdászoknál tájékozódnak, hogy felmérjék, a belvíz milyen mértékben érintette megyénk mélyebben fekvő területeit. Eddig az Esztergom környéki földeken okoz gondot a hirtelen olvadás miatt keletkezett belvíz: a mélyebben fekvő területeken, főként Sárisáp környékén, a Duna-menti földeken és a Gyermelyi Zrt.-hez tartozó területeken lepte el a víz a fagyos talajt nagyobb mértékben.

A víz alatt álló terület egy része legelő és gyep, a szántóföldeken inkább a repcét, az őszi búzát és őszi árpát érinti a belvíz. Károkról, a termények pusztulásáról egyelőre nincs megbízható adat, a gazdák ugyanis nem tudnak még kimenni a földekre: talán a hét második felében rajzolódik ki pontosabb kép a helyzetről. A korábbi időszakban előfordult, hogy például az egy héten át vízben álló kukorica túlélte a belvizet, a búza azonban elpusztult.

Németh András szerint a hét második felében teljesebb lesz a kép: az Agrárkamara ezekben a napokban gyűjti össze az információkat a helyi termelőktől, falugazdászoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!