Közélet

2017.01.20. 07:34

Jennifer Lawrence Almásfüzitőn forgat

Két, egymásnak homlokegyenest ellentmondó információ alapján közelítettük meg a Komárom-Esztergom megyei Almásfüzitő egykori timföldgyárát. Jennifer Lawrence nyomába eredtünk, de Robin Hoodot is megtaláltuk. Egy biztosnak tűnik: a színésznővel nem csak Budapesten futhatunk össze.

Petrik József

Nem egyedül érkezett

Jennifer Lawrence január 2-án érkezett Magyarországra, a Red Sparrow című kémfilm forgatására.

Az amerikai színésznő mellett Jeremy Irons, Matthias Schoenaerts és Joel Edgerton is játszik a filmben,

Budapesten, a Hősök terén már készültek is fotók a Lawrence-ről

Volt, aki úgy tudta, Robin Hoodról forgatnak itt filmet, egy másik információ szerint viszont kémtörténetet. Mi tagadás, az utóbbira nagyobb esélyt látunk. Ahogy belépünk az Almásfüzitői Iparfejlesztő és Hasznosító Kft. területére ugyanis semmi nem idézi a második keresztes hadjáratot vagy a XII. századot, azaz a jó Robin Hood korát. A helyszín, a timföldgyár nyomasztó, maradék épületegyüttese sokkal inkább alkalmas akciófilm-terepnek.

Körülöttünk lakókonténerek, hatalmas reflektorállványok, sátrak, daruk, teherautók. Ám most minden, élettelen mozdulatlan. Minden hallgat. Bezzeg tegnapelőtt, késő este még a menetrendszerinti személyvonat is lassabban húzott ki az állomásról, akkora volt a felfordulás az egykori nagyüzem területén és környékén.

Az óriásreflektorok nappali fényt árasztottak, miközben – a rövid útlezárás következményeként – az úttest jobb és bal oldalán egyaránt feltorlódtak a járművek...

Nem meglepő

Filmet forgattak és forgatnak itt. A helybeliek ezen szinte már meg sem lepődnek, hiszen a valamikor ezreknek munkát adó vállalat, ma közismertebb, mint működése fénykorában, a „művészvilágban” betöltött pozíciója okán... Az elmúlt tíz-tizenöt évben fogtattak itt reklámfilmet, pornót, thrillert és videoklipet is.

– Egy ideje elég gyakoriak az ilyen filmezések nálunk – mondja a boltból, karján szatyorral kilépő Erzsébet. – Késő este engem is megállítottak, és csak néhány percnyi várakozás után mehettem tovább az autómmal. Mindez a gyár előtt történt, ami úgy ki volt világítva, mintha valami nagy ünnepre készülnének. Nem tudom kik lehettek itt, de elég nagy volt a felhajtás...

Ismereteink szerint most ismét Hollywood költözött a térségbe, mivel a 20th Century Fox stúdió bérelte ki a létesítményt. Dideregve igyekszünk azonban más, újabb információkat szerezni. Robin Hood vagy kémfilm? Végül kiderül, mindkettő. De ne menjünk ennyire a dolgok elébe!

Vörös veréb

Először arra a keressük a választ, hogy a Vörös veréb madár-e? A válasz egyértelműen, nem. A Vörös veréb (Red Sparrow) ugyanis egy novemberi bemutatóval tervezett amerikai akciófilm, egy ízig-vérig kémsztori. 

Főszerepben az Oscar-díjas, tipptop Jennifer Lawrence-szel. A történet egyik forgatási helyszíne (a budapesti mellett) pedig a már filmiparban is híres – egykori – Almásfüzitői Timföldgyár, amely Jason Matthews rendező választása.

Jennifer Lawrence Brasil (@jenlawrencebr) által közzétett fénykép,

Az ember, aki találkozott Vele

Aztán, ahogy ott ácsorgunk, találkozunk olyan emberrel, aki találkozott a filmcsillaggal. Ferenccel, a karbantartóval az előtt az épület előtt futunk össze, ahol szerdán Jennifer Lawrence is forgatott. A tömb ablakait nézegetve kiszúrjuk, csak az első emeleti irodák ablakain van függöny... Hirtelen jött ismerősünk így emlékszik az eddig látottakra, miközben megerősíti elképzeléseinket:

– Az irodaépület első emeletén zajlik a forgatás. Itt rendezték be a hálószobákat. A filmsztárral az irodaház bejáratában magam is találkoztam. Igaz, mindössze egy fél pillanatra. Egyébként egy színesbőrű férfi kíséri a színésznőt mindenhová, gondolom a testőre. Tudom, hogy Jennifer Lawrence eredetileg szőke, de a szerep kedvéért most barnára festették a haját (állítólag parókát visel a forgatáson - a szerk.). De így is nagyon-nagyon vonzó. Mivel a délutáni forgatással szerdán megkéstek, így az éjszakába csúszott a munka. Ám olyan volt a helyszín megvilágítás, mintha délelőtt 11 óra lenne. Szinte hihetetlen. Pedig az évek során láttam már egy-két filmforgatást itt. Nálunk készült például a Levi''s farmer reklámja, aztán szintén emlékezetes az Eleven Hold magyar rockegyüttes videoklipje is, pedig annak is már majd'' 15 éve...

Jennifer Lawrence beveti a bájait

A filmről annyit már lehet tudni, igaz ezt nem a helyszínen derítettük ki, mivel a környék csendes, a forgatás pedig csak szombaton folytatódik, hogy a kémnőt, Jegorovát alakító Lawrence partnere Joel Edgerton. A mese szerint, az Oscar-díjas színésznő egy lecsúszott balerinából avanzsál titkos ügynökké, és a CIA-és Edgertonból – bájai bevetésével – kell kiszednie a szervezet egy magas rangú árulójának, pontosabban egy téglának a nevét.

Erdőt építettek a timföldgyárba Robin Hoodnak

Ám még mindig ott lóg a levegőben a Robin Hood sztori. Hogy ennek a filmnek is egyes jelenetei a timföldgyár területén játszódnak, meglehetősen bizarr ötletnek tűnik. Pedig igaz. Egy újabb „bennfentes” elárulja, majd meg is mutatja, hol is leledzik a hoodi környezet.

– November elseje óta készítik a díszleteket – említi kalauzunk, miközben felmutat a bedeszkázott ablakú, lepukkant üzemcsarnokra. – Naponta nyolcvan-száz ember dolgozik itt. Eddig mintegy négyszáz köbméter fát építettek be. (Ez nagyjából 2–2,5 hektárnyi erdő „termése” – a szerző.). Egy többszintes házakból álló, korhű szíriai városrészletet alakítanak ki. Tudomásom szerint február közepén kezdik el ennek az alkotásnak a felvételeit.

Az amerikai színésznő mellett Jeremy Irons, Matthias Schoenaerts és Joel Edgerton is játszik a filmben,

Budapesten, a Hősök terén már készültek is fotók a Lawrence-ről -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!