Közélet

2017.01.18. 15:34

A forralt borban is bőven van alkohol, bármilyen városi legendát hall is az ellenkezőjéről!

A forralt bor alkoholtartalma 7-10 százalék között van; figyelmeztet a rendőrség. Inkább most olvassa el ezt a cikket, mint hogy a szondáztatásnál lepődjön meg!

kemma.hu

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság ezúttal a forralt borok kapcsán fogalmazott meg jó tanácsokat. A legfontosabb, amit mindenképpen jegyezzenek meg:

A forralt bor alkoholtartalma magasabb mint gondolnánk,
ráadásul gyorsabban szívódik fel a vérben!

És akkor lássuk kicsit bővebben, először egy kis háttéinfóval!

Napjainkban különösen a német nyelvterületen népszerű a „glühwein”, de a forralt bor hazánkban is nagy népszerűségnek rövend. A fűszeres, téli, meleg italok receptje, elkészítési módja gyakran eltér. Németországban többnyire vörös-, míg Észak-Olaszországban inkább fehérborból készül. Ausztriában és Magyarországon már kevésbé válogatósak” a borkedvelő emberek, vörös és fehér borból egyaránt készítik ezt a téli „lélekmelegítő” italt, de vannak olyanok is, akik a rozéboros változatra teszik le az esküt.

És akkor a lényeg

A forralt bor fogyasztása és a biztonságos járművezetés össze nem férhető fogalmak, ezért azt tanácsolják a rendőrök, hogy soha ne vezessen járművet, ha előzetesen forralt bort ivott!

Sokakban él a tévhit, mely szerint a forralt bor alkoholtartalma alacsony, hiszen a bor hígítva van, továbbá melegítés hatására az alkohol jelentős része el is távozik az italból, és ezért fogyasztása után nyugodtan lehet volán mögé ülni, vagy kerékpározni. Ezzel szemben a valóság egészen más!

A forralt borok alkoholtartalma általában 7 és 10 százalék között változik, mely megegyezik egy-egy erősebb, például belga típusú sör alkoholtartalmával. A hideg sörrel szemben ugyanakkor a forralt bor meleg, ráadásul cukrot is tartalmaz. A cukortartalmú alkoholos italokról pedig tudni kell, hogy gyorsabban szívódik fel az emberi szervezetben, s könnyebben is emészthető. A forralt borból származó alkohol egy részét már a száj- és gyomornyálkahártyán keresztül is felveszi a szervezet, ezáltal az alkohol gyorsabban fejti ki a hatását, mint más szeszesital (pl. hagyományos bor, vagy sör) fogyasztását követően.

Nem igazán forralják ám fel!

A forralt bor legáltalánosabb receptje az, hogy borhoz némi vizet öntünk, s azt fahéjjal, szegfűszeggel, narancshéjjal, cukorral (és esetleg más egzotikus fűszerrel) ízesítjük. A klasszikus szokás szerint a bort egyáltalán nem szabad felforralni, hanem csak lassú, vagy közepes tűzön melegíteni – így az ital élvezhetőbb lesz és az alkohol sem párolog el az italból.

Az előzőekre tekintettel nem lehet kétséges, hogy a forralt bor fogyasztása növeli a véralkohol koncentrációját, ezáltal közúton való közlekedés esetén a baleseti kockázat jelentősen megemelkedik.

Forraltbor-számtan

Egy általános példát alapul véve: egy 80 kg tömegű férfinak mintegy 2,5 órára, egy 60 kg tömegű hölgynek pedig több mint 3 órára van szüksége ahhoz, hogy szervezete egy pohárnyi (2,5 dl) forralt borból származó alkoholt lebontson. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ez a példa általános, ezért nem mindenkire, illetve minden esetre igaz.

Az alkohol hatása, valamint lebonthatósága mindig függ az ital jellegétől, a forralt bor – többnyire nem ismert - alkohol- és cukortartalmától, valamint fogyasztója nemétől, testsúlyától, előzetes étkezésétől, továbbá az olyan fontos tényezőktől, mint az egészségi állapot, a fáradtság, aktuális mentális, pszichés helyzet stb... A rendőrség ezért azt tanácsolja, hogy soha ne vegyen részt járművel a közúti forgalomban, ha előzetesen - vásárokon, partikon, vagy a téli hónapokban az otthon melegében bármikor - forralt bort fogyasztott!

Fogyasztási jó tanács a végére

Ha mindennek eleget tett, akkor további rendőrségi javaslat, hogy forralt bort is csak mértékkel igyon, és lehetőleg füles bögréből, ahogy azt az ókori rómaiak is
tették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!