Közélet

2017.01.17. 12:44

Influenza: helyzetjelentés a megyéből

Súlyos, szövődményes megbetegedéssel a megyében még nem találkoztak.

Wágner Zs.

2003-ban százezrek betegedtek meg

Az influenza vírusos megbetegedés, amely cseppfertőzéssel terjed. Minden évben, késő ősztől egészen tavaszig találkozunk az influenzavírus által okozott, a légutak megbetegedésével járó, széles körben kirobbanó járványokkal. A betegség világszerte előfordul. Magyarországon például a 2003 tavaszi influenzajárványban 430 ezer beteget regisztráltak. A HáziPatika.com rögzített adatai szerint a korábbi években lezajló nagy járványok közül 1950 és 2000 között tíz járványban egymillióan vagy annál is többen betegedtek meg, három influenzajárványban pedig a kétmilliót is meghaladta a fertőzöttek száma.

Egyre többen fordulnak orvoshoz influenzához hasonló megbetegedés tüneteivel: hirtelen magasba szökő láz, köhögés, izom- és végtag fájdalom, hányás vagy hasmenés.

Az idén a figyelőszolgálatban résztvevő 41 háziorvos jelentése és szűkebb hazánk lakosságszáma alapján január első hetében az influenzaszerű megbetegedések becsült száma az országoshoz képest visszafogottabb képet képet mutat, százezer lakosra viszonyítva 175-ről 510-re nőtt az azt megelőző heti adatokhoz képest. A betegforgalom az említett héten 9307 volt, ugyancsak hirtelen megugrott, 5372-ről változott.

A megyében még nincs járvány

– A megyében jelenleg nincs influenza aktivitás, ahogyan közösségi halmozódás sincs, azonban emelkedés megfigyelhető. Emiatt két egészségügyi intézményben, az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézetben, a krónikus fekvőbetegellátás teljes területén valamint a tatai Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézetben látogatási tilalmat rendeltek el. A H3N2 variánsra már érkezett pozitív minta, az influenzaszerű megbetegedések regisztrált száma alapján viszont országos szinten már átléptük a járványküszöböt – mondta Harsányiné dr. Patkó Enikő megyei tisztifőorvos.

A kórházak és más egészségügyi intézmények már elkészítették félkészülési tervüket arra az esetre, ha megyénkben is rohamosan emelkedne a betegek száma, kitörne a járvány. Az ügyeleti beosztások mellett a fertőző betegek elhelyezésére is előre gondoltak – tudtuk meg a szakembertől, aki hozzátette: a rászorulóknak még mindig tudnak adni térítésmentes oltóanyagot.

Oltani, oltani, oltani!

–Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy az influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás. Megyénkbe összesen 38 ezer térítésmentes oltóanyag beadására van lehetőség rizikócsoportba tartozó felnőttek számára, 120 adag áll rendelkezésre a gyermekek számára. A védettség kialakulásához két hét szükséges. Aki eddig még nem tette meg, de a következő napokban kéri a védőoltást, számíthat rá, hogy mire az influenzajárvány eléri szűkebb hazánkat, szervezete már felkészül a fertőzés elleni védelemre – tudtuk meg a megyei tisztifőorvostól

Ismeretes, a 60 év felettiek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók háziorvosuktól, illetve foglalkozás-egészségügyi orvosuktól kérhetik a térítésmentes influenza elleni védőoltást. Az idén is kapható gyógyszertári forgalomban influenza elleni vakcina, így azok is beoltathatják magukat influenza ellen, akik nem jogosultak térítésmentes oltásra.

A házi praktikák is hasznosak

Házi praktikákkal is felkészíthetjük immunrendszerünket. Köztudomású, a fáradt szervezetet az influenza könnyebben legyűri, éppen ezért pihenjenek sokat. Megelőzésként egyen sok nyers zöldséget és gyümölcsöt, főleg a C-vitaminban gazdag citrusféléket. Gyümölcslevekből csak frissen facsartat igyon, de éhgyomorra csak ásványvízzel hígítva! A gyógyteák közül a citromfű, orbáncfű és körömvirág főzeteit ajánlatos fogyasztani. Ezek erősítik az immunrendszert.

A légzőgyakorlatok edzik a felső légúti szerveket. Munkahelyen vagy otthon célszerű a párologtatóba egy-két cseppnyi borsmenta-, eukaliptusz- vagy citrusolajat tenni.

Hazánkban egyébként az európai helyzethez hasonlóan a influenza A(H3N2 altípusú) vírus dominanciája figyelhető meg, a 2016/2017. évi szezonban azonosított influenza vírusok 75 százaléka ehhez az altípushoz tartozott.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!