Sport

2016.12.21. 07:15

Doppingbotrány: ki se kellett volna zárni a Riótól eltiltott kajakosokat

A doppinggyanúba kevert, végül etikai vétség címszóval kizárt magyar kajakpáros éremesélyesként utazott volna a riói olimpiára. A tatai evezős, Horváth Bence és társa, Szomolányi Máté ügye precedenst teremtett. Kártérítést fognak benyújtani a kajak-kenu szövetséghez és Tokióra készülnek.

Kun Attila

Ahogy már megírtuk, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) fegyelmi bizottsága felmentette a tatai származású, pályafutását a Tatai Hódy SE-nél kezdő Horváth Bencét, valamint párját, Szomolányi Mátét. Mint ismert, a két versenyző az olimpia előtt két alkalommal is atipikus doppingmintát produkált. Ez ugyan még nem számít doppingvétségnek, de az MKKSZ etikai vétség elkövetése miatt nem engedte őket rajthoz állni az olimpián. A minták kivizsgálása során azonban kiderült, hogy egyik versenyző sem követett el vétséget. A két kajakos 200 méteren párban, Horváth Bence pedig egyéniben is rajthoz állt volna Rióban. 

Nem is három minta volt

– Először is két atipikus mintánk volt, nem pedig három, ahogy azt korábban Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője kommentálta – mondta kérdésünkre Horváth Bence.

– Tőlünk háromszor vettek vért. Az atipikus értékek valóban gyanúra adhatnak okot, de nem számítanak vétségnek. A sportemberek szervezete egyébként sem átlagos, megterheléstől vagy akár napszaktól függően is változhatnak a doppingvizsgálatok során mért értékek. Ez a sportolók 35-40%-át is érintheti, tehát egyáltalán nem számít ritkának. A későbbi vizsgálatok során aztán kiderült, hogy tiszták vagyunk. Éppen ezért nem tarjuk korrektnek az eljárást. Bár 200 méteres távokon nehéz esélyeket latolgatni, hiszen ilyen rövid távon a legkisebb hiba is végzetes lehet, de maradjunk annyiban, hogy ígéretes formában voltunk az olimpia előtt. Januárig pihentetjük a kártérítéssel kapcsolatos kérdést. Felkészülés szempontjából jövőre valamivel lazább évet tervezünk, 2018-tól azonban már megkezdjük az olimpiai felkészülést. Senkinek nem kívánjuk azt a tortúrát, amit át kellett élnünk – tette hozzá a sportoló.

A szövetség nem várta meg a laboreredményt

– A fegyelmi bizottság elsőfokú határozatában akként foglalt állást, hogy ügyfelem vérmintáiban tiltott szer jelenléte, minden kétséget kizáróan, nem állapítható meg,  következésképpen így az sem került bizonyításra, hogy ügyfelem a felkészülése során tisztességtelen eszközöket alkalmazott volna, és ezzel megszegte a rá vonatkozó etikai szabályokat, és jogszabályi rendelkezéseket – mondta dr. Mohácsy Lénárd, Horváth Bence ügyvédje.

- Ügyfelem első, 2016. július 11-én levett vérmintája atipikus eredményt mutatott, mely minta esetében az azt vizsgáló osztrák akkreditált labor azzal küldte vissza a MACS részére a vizsgálati jelentést, hogy további célzott vizsgálatokat javasolt. A célzott vizsgálatokra 2016. július 22-én került sor, reggel és délután is vettek egy-egy mintát ügyfelemtől. A reggeli minta vizsgálati eredménye ezúttal is atipikus lett, a délutáni minta vizsgálata viszont negatív eredményt hozott. A reggeli mintát, a vizsgálati jelentésben foglaltak szerint, a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat előírásai alapján  továbbküldték megerősítő vizsgálatra a riói akkreditált laboratóriumba, de a szövetség a vizsgálati eredmény visszaérkezésének bevárása nélkül, attól  függetlenül akként döntött, hogy nem kockáztat, és kizárja ügyfelemet az olimpiai csapatból - tette hozzá az ügyvéd.

Az atipikus minta nem kizáró ok, nem doppingvétség

- Az atipikus minta egyébként nem számít doppingvétségnek, ilyen mintával ügyfelem még indulhatott volna az olimpián. Álláspontom szerint nem volt megalapozott a döntés. Egyelőre örülünk a győzelemnek, a határozat jogerőre emelkedését követően fogjuk kártérítési igényünkkel megkeresni a szövetséget és remélhetően peren kívül meg tudunk egyezni velük. A tárgyalások eredményének függvényében lépünk majd tovább. Ügyfelem felmentésével egyébként precedens értékű döntés született, hiszen a jövőben amennyiben egy sportoló atipikus mintát produkál, ez az eljárás iránymutatást ad az ügyben eljáró szervezetek, szövetségek és bizottságok számára, hogy mással többet ne fordulhasson elő olyan eset, mint ügyfelemmel – tudtuk meg Horváth Bence jogi képviselőjétől.

A klubelnök szerint Horváth Bence 200 méteren a legjobb itthon

– A mi egyesületünket is érintette ez az ügy, így örömmel értesültünk sportolóink felmentéséről – mondta Kadler Gusztáv, a Graboplast Győri Vízisport Egyesület, a páros klubjának elnöke.

– Már elkezdték a felkészülést a jövő évre, hogy bizonyítsák, versenyszámaikban ők a legjobbak itthon. Mi ehhez minden feltételt biztosítunk számukra. Sajnáljuk, hogy 200 méter párosban már nem bizonyíthatnak olimpián, hiszen ez a versenyszám lekerült a játékok műsoráról. Bence egyéniben egyértelműen a legjobb itthon 200 méteren, a tokiói olimpián megfelelő felkészüléssel akár érmet is nyerhet. Máténak viszont a párosszám megszűnésével az 1000 méter felé kell orientálódnia, ifjúsági korában jó volt ezen a távon. A következő egy-két év számára az útkeresés, az átállás időszaka lesz, másfajta felkészüléssel. Természetesen az Európa- és világbajnokságokon továbbra is versenyezhet 200 méteren – vázolta a versenyzők jövőjével kapcsolatos lehetőségeket a sportvezető.  

Az anyaegyesületnél is felháborodtak Bencéék eltiltásán

– Felháborítónak és jogtalannak tartom Bencéék eltiltását, hiszen nem bizonyosodott be, hogy doppingoltak, sőt, a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség - a szerk.) is tisztázta őket még az olimpia előtt – mondta Császár Attila, a Tatai Hódy Sportegyesület, Horváth Bence nevelőegyesületének egyik edzője. Ezzel a döntéssel olimpiai éremesélyektől, ezzel pedig lehetséges életjáradéktól fosztották meg őket. Az sem mellékes, hogy sikeres szereplés esetén nevelőegyesületként mi is jutalomban részesültünk volna – tudtuk meg a szakembertől.

Az ügyben megkerestük a Magyar Kajak-Kenu Szövetséget is, de részükről egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!