Közélet

2016.11.10. 18:03

Spórolás felsőfokon: 200 forint alatt van a rédei iskola havi villanyszámlája

Már élvezik a nagyberuházások előnyeit Réde lakói, de a település döntéshozóinak köszönhetően jól járt az iskola működtetését átvevő Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ is, hiszen az alma mater havi villanyszámlája hónapok óta nem éri el a kétszáz forintot sem, mert a felhasznált energia többi részét már a napelemek termelik meg.

Palásti Péter

Legutóbb csupán 175 forintot kellett befizetni, holott hónapokkal korábban az oktatás helyi fellegvára tantermeinek és egyéb helyiségeinek a világítása, továbbá a bojlerekkel történő melegvíz-biztosítása többnyire nyolcvanezer forint körüli összegekbe került. Az önkormányzat ezzel a beruházással utólag is hosszabb távon támogatja az iskolát, ahol változatlanul magas színvonalú az oktatás. Bár van korszerű tornatermük, a heti öt tesiórát nem tudják minden osztály számára ott biztosítani, ezért rendszeresen igénybe veszik a művelődési ház nagytermét is erre a célra.

Ugyanitt a délutáni órákban a zeneiskola diákjainak a képzését oldják meg. Ők Baracs Zsoltné tanárnő vezetésével nemcsak a furulyák és zongorák helyes megszólaltatását sajátítják el, hanem különböző néptáncokat is tanulnak. A náluk jóval kisebb óvódások viszont jelenleg egyetlen csoportban gyarapítják tudásukat, mert a beíratott gyerekek száma pont harminc.  Mivel a következő években nem várható növekedés, nem lesz szükség csoportbontásra és az ezzel járó létszámbővítésre.

Szükség volt viszont a mobiltelefonos szolgáltatások térerejének növelésére, ezért az egyik legnagyobb szolgáltató cég új átjátszó állomást létesített néhány hete a református temető legmagasabb pontjának közelében. Ennek műszaki átadása már megtörtént, üzembehelyezése viszont az elkövetkező napokban várható.

Azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy az önkormányzat megkapja-e az általuk kért ötvenmillió forintot, amire a belvízelvezetés megfelelő rendezéséhez lenne szükség. Csak annyi biztos, hogy az ezzel kapcsolatos pályázatot már beadták, de egyelőre nem döntöttek annak elfogadásáról. Pillanatnyilag bizonytalan annak a húszmilliónak a megítélése is, amit az adósságot fel nem halmozó önkormányzatoknak adható kompenzációtól remélnek a képviselő-testület tagjai. Ez utóbbi összeget út- és járdafelújításokra kívánják fordítani, elsőként a Várhely utcában.

Ez még terv, ugyanakkor a Petőfi utcában már újraásták a vízelvezető árkokat 350 méter hosszan, s 11 kapubejáró alatt is új átereszeket helyeztek el. Mindezt a közmunkások és a közútkezelő cég szakemberei együtt csinálták ingyen, így csak az anyagköltségre kellett kifizetni csaknem félmillió forintot. Ennek több mint négyszeresébe került a faluközpontban kialakított új autóbuszöböl, s az ABC-től odavezető járda újraburkolása, aminek főleg a tömegközlekedést igénybe vevők örülnek.

A legidősebbeket most is külön köszöntötték

Az idén is megtartották már Rédén az idősek napját, melynek programjain több mint 110-en vettek részt a művelődési ház nagytermében. A hagyományok ápolása jegyében Pölöskei József polgármester köszöntötte az ünnepelteket, aki a két legidősebb helybélinek ezúttal is külön ajándékot nyújtott át az önkormányzat nevében. Az egyiket a 96 esztendős Rácz Lajosné, a másikat pedig a 86 éves Kovács Lajos kapta. Őket és a többieket is kedvesen szórakoztatták az óvodások, továbbá a (zene)iskolások, valamint az országszerte egyre ismertebbé váló Rózsás Viktória, aki régi és új slágereket egyaránt énekelt. Őt visszatérő vendégként a Mocsáry zenekar követte, melynek tagjai most is remek talpalávalót játszottak. Olyannyira, hogy sokan táncra is perdültek. Ám nem csak ők, de a mindvégig székeiken ücsörgők is remekül érezték magukat. Főleg akkor, amikor a nyugdíjas klub énekkarának műsorát hallgatták, melynek tagjai ezúttal szívhez szóló magyar nótákat adtak elő. Közben az épület kissé távolabbi részében, az ifjúsági klub fiataljai azt tervezték, hogy hova mennek legközelebb kirándulni, illetve milyen bulikat szerveznek még az év végéig.


Palásti Péter A legidősebbeket most is külön köszöntötték Az idén is megtartották már Rédén az idősek napját, melynek programjain több mint 110-en vettek részt a művelődési ház nagytermében. A hagyományok ápolása jegyében Pölöskei József polgármester köszöntötte az ünnepelteket, aki a két legidősebb helybélinek ezúttal is külön ajándékot nyújtott át az önkormányzat nevében. Az egyiket a 96 esztendős Rácz Lajosné, a másikat pedig a 86 éves Kovács Lajos kapta. Őket és a többieket is kedvesen szórakoztatták az óvodások, továbbá a (zene)iskolások, valamint az országszerte egyre ismertebbé váló Rózsás Viktória, aki régi és új slágereket egyaránt énekelt. Őt visszatérő vendégként a Mocsáry zenekar követte, melynek tagjai most is remek talpalávalót játszottak. Olyannyira, hogy sokan táncra is perdültek. Ám nem csak ők, de a mindvégig székeiken ücsörgők is remekül érezték magukat. Főleg akkor, amikor a nyugdíjas klub énekkarának műsorát hallgatták, melynek tagjai ezúttal szívhez szóló magyar nótákat adtak elő. Közben az épület kissé távolabbi részében, az ifjúsági klub fiataljai azt tervezték, hogy hova mennek legközelebb kirándulni, illetve milyen bulikat szerveznek még az év végéig. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!