Közélet

2016.11.05. 09:02

Nátha, láz, influenza? Van ellenszer!

Dr. Muszka János tatabányai háziorvossal beszélgettünk a megelőzésről, a vitaminok, a helyes táplálkozás, no meg a védőoltás fontosságáról.

Zs. K.

 Valaki a vitaminokra esküszik, van, aki a réteges öltözködést tartja fontosnak, amikor az őszi hónapokban hirtelen lehűl a levegő. Ahhoz, hogy ősszel és télen ne legyünk hetekig az ágyhoz kötve, a szervezetünket is fel kell készítenünk a hideg időjárásra.

Dr. Muszka János tatabányai háziorvos szerint a megfelelő étkezés a legfontosabb. Nem csak az átmeneti hónapokban, hanem egész évben az ilyenkor szükséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás alapfeltétel, hogy a szervezetünk megfelelően tudjon védekezni a megbetegedések ellen. Ha nem tudunk elég vitamint az étkezéssel magunkhoz venni, mindenképp ajánlott vitaminkészítményeket szedni.

– Akinek pedig valamilyen krónikus betegsége van, ilyenkor különösen figyeljen arra, hogy ne betegedjen le, és hogy rendszeresen és egészségesen étkezzen – hangsúlyozza a háziorvos.
Sokak szerint a legnagyobb hiba, amelyet ilyenkor elkövethetünk, hogy hagyjuk magunkat becsapni például a napsütéssel. Az ember közérzetének jót tesz a napsütés, de jó, ha figyelünk arra, hogy ilyenkor nem feltétlenül emelkedik meg olyan mértékben a hőmérséklet, hogy egy réteg ruhát levegyünk magunkról. Ilyenkor adódhat a legtöbb náthás, vagy akár légzőszervi megbetegedés. Ha viszont mégis felmelegszik az idő, akkor a réteges öltözködésnek köszönhetően jó, ha le tudunk venni magunkról egy vastagabb pulóvert.

A háziorvos szerint fontos és nem lehet elégszer hangsúlyozni azt sem, hogy ha olyan helyen járunk, ahol sokan megfordulnak, akkor gyakran mossunk kezet. A munkahelyeken és az otthonunkban is rendszeresen – legalább óránként – szellőztessünk, még akkor is, ha odakint hideg van.
A legtöbb beteg a rendelőkben akkor van, amikor már beköszönt az ősz, de még nincs fűtés. Ilyenkor a szervezetünk még nem tud olyan gyorsan átállni a kellemes 20 fokos időjárásról a hajnali – esetenként 5 fokos – hűvösebb időre.

– Fontosnak tartom az influenza-elleni védőoltást is főként azoknál, akik hajlamosabbak a légúti megbetegedésekre – mondta dr. Muszka János. Itt kiemelte, hogy sokan tévhitben élnek ezzel kapcsolatban. A védőoltás ugyanis az influenza ellen véd és nem a nátha ellen. A náthát és az influenzát is vírusfertőzés okozza, de az influenza lefutása sokkal súlyosabb, mint egy banális nátháé. Magas lázzal, fejfájással és gyengeségérzettel jár. Ami igazán veszélyessé teszi az influenzát, hogy a vírus képes évről évre változni, mintha mindig új ruhát öltene. Így az immunrendszerünknek újra és újra meg kell birkóznia vele.

A háziorvos szerint egy egyszerű náthával nem kell feltétlenül orvoshoz fordulnunk, csak ha láz és egyéb tünetek a velejárói. Ilyenkor persze a leggyakoribbak a meghűléssel járó légúti megbetegedések, de nem ritka a gyomorpanaszokkal járó vírusos fertőzés sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!