Kultúra

2016.10.26. 17:41

Bányavakság a Jókaiban

Az idei évad második bemutatójára készül a Komáromi Jókai Színház. A kassai Thália Színházzal közös produkcióban színpadra állított Székely Csaba: Bányavakság példátlan együttműködés eredménye a szlovákiai magyarság két hivatásos színháza között fennállásuk óta.

Danielovics Miklós

Czajlik József, a Thália Színház igazgatója, a Bányavakság rendezője a keddi sajtótájékoztatón a darabját napjaink valóságába helyező kortárs Székely Csabáról beszélve kiemelte a minden szempontból megmutatkozó kisebbségi író alapvetéseit, a nagyon erős történetbe ágyazott együvé tartozás, lemorzsolódás, identitás, vagy elvándorlás kérdéseit. A párhuzamos valóságokról beszélve a rendező elmondta, hogy miközben a néző egy sors-terhelt, és különböző oldalról nehezített életképet kap, amellett nagyon izgalmas keverékét kapja annak a létnek, amit valójában itt mi is valamilyen módon megélünk.

– Beletekinthetünk azokba a mélyen bennünk szunnyadó, előjel nélküli energiákba, amelyek az itt élő népek, és a magyarság kapcsolatában történelmi, vélt, vagy valós sérelmek formájában léteznek. Láthatjuk, hogy teljesen ki vagyunk szolgáltatva annak, ki, mire használja fel ezeket az erő energiát – mondta Czajlik, aki a színdarab komplexitásáról beszélve hangsúlyozta a gazdagon megformálható szerepek nyújtotta színészi lehetőségeket az értékek kifejezésére.

Forgács Miklós dramaturg a hagyománnyal folytatott párbeszédről szólva kiemelte annak fontosságát, hogy ismernünk kell azt, amit folytatni szeretnénk, vagy elutasítani. Hagyomány értelmezésében azokról beszélt, amelyek egy közösség kialakulást és rendeződését formálják, mint a színházi elvek és világok, a társadalmi elrendeződés, vagy a kisagyakban lévő előítéletek és sztereotípiák hagyománya. Az előadás dramaturgja a közösségi mechanizmusok látleletét adó  korábbi Thália produkciók sorában belehelyezve a Bányavakságot kiemelte, hogy itt szűkül a látószög, és erősebben ráfókuszál egy olyan közösségre, amely egyéni kudarcokon keresztül alakul.

– Az abszurditása és különössége a Bányavakság történetének, hogy saját gondolkodásuk és létük csapdája, saját démonaik ellen küzdő embereket látunk – hangsúlyozta Forgács Miklós, aki szerint rengeteg olyan jelkép van belekódolva már a szövegbe is, ami lehetőséget ad vizuális értelmezésben tovább lendíteni mindenkit ezen a rög-valóságon.
A bemutató pénteken 19 órakor lesz a Jókai Színházban.

Címkék#Felvidék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!