Közélet

2016.10.18. 13:39

A vakcinák már itt vannak az influenza ellen

Sajtótájékoztatón számoltak be a kormányhivatalban az influenzaszezonról és a megelőzés lehetőségeiről.

kemma.hu

Az influenza megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás - minderről a megyei kormányhivatalban tájékoztatta Harsányiné dr. Patkó Enikő megyei tisztifőorvos és dr. Kancz Csaba kormánymegbízott a sajtó képviselőit.

Hétfő reggel megérkeztek az influenza elleni oltóanyagok a megyei kormányhivatal népegészségügyi szervéhez és azonnal megkezdték kiküldeni szűkebb hazánk valamennyi háziorvosi rendelőjébe a vakcinákat.

Mint megtudtuk:

- összesen 38 ezer térítésmentes oltóanyag beadására van lehetőség rizikócsoportba tartozó felnőttek számára, 120 adag áll rendelkezésre a gyermekeknek,
- az idei szezonban az a cél, hogy a 60 év feletti korosztály 40 százaléka be legyen oltva influenza ellen,
- a teljes védettség az oltás után két héttel alakul ki.
- Az influenzás beteg lázasan fertőz, ezért nagyon fontos, hogy lehetőleg otthon pihenjen, ne menjen közösségbe.
- A védőoltás úgynevezett elölt vírust tartalmaz. Biztonságos, influenza-megbetegedést nem okozhat. A védőoltás beadásának helyén fájdalom, bőrpír kialakulhat, és 1-2 napig rossz közérzetet okozhat. Láz, vagy egyéb súlyosabb tünetek, komoly mellékhatás ritkán fordul elő, és jelentősége elenyésző az influenza szövődményeihez képest.

A különösen veszélyeztetett csoportba tartozók, 3 év alattiak, krónikus légzőszervi illetve máj- és vesebetegek, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, várandós nők, és 60 év felettiek ingyen juthatnak hozzá a vakcinákhoz. A veszélyeztetett csoporthoz tartoznak továbbá az egészségügyben dolgozók és a szociális munkások.

A 6 hónapos kor alatti csecsemők nagyon veszélyeztetettek, de ők nem is oltathatók, őket az védi, ha a környezetükben élők be vannak oltva.

A háziorvosok is figyelnek

A megyéből az idén 41 háziorvos jelenti minden héten az influenzaszerű tünetek miatt hozzájuk fordulók számát, 3 háziorvost pedig a kórokozó pontos meghatározása érdekében légúti mintavételezésre kértek fel.

Kézmosás és zsebkendő

Az influenzaszerű megbetegedések általában decembertől jelentkeznek nagyobb számban és csúcsát január-február-március hónapban éri el. 

Mivel cseppfertőzéssel terjedő betegségről van szó, fontos ebben az időszakban az alapos szellőztetés, a gyakori szappanos kézmosás, a zsebkendőhasználat. Szintén megfontolandó tanács, hogy járványos időszakban lehetőleg kerüljük a tömeges rendezvényeket.

A vakcinákról bővebben

A 3Fluart és a Vaxigrip Junior áll az oltandók rendelkezésére. Az idei oltóanyagban a tavalyihoz képest két összetétel változott, a H1N1 mellett a H3N2 és a B komponens is szerepel. A WHO, az egészségügyi világszervezet tudósai minden évben kétszer (egyszer az északi, egyszer a déli félteke téli szezonja előtt) megpróbálják előrejelezni, hogy melyik vírusvariációk fognak éppen erősebben terjedni, és az azévi védőoltásokat ezek ellen készítik el.

 

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!