Kultúra

2016.10.14. 18:00

Óriási show-t csináltak a Népház táncosai Németországban

A Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége és a Rajna-Pfalz Tartományi Sportszövetség 25 éves sport partnerkapcsolatának fennállását ünnepelték Mainzban. Az ünnepségre meghívták a Népház Show Formációs Tánc Egyesületet, amely aktív részese volt ennek a szövetségnek.

Wágner Zsanett

A negyed évszázaddal ezelőtt megpecsételt partnerkapcsolat örömére több napos programsorral kedveskedtek a német házigazdák szűkebb hazánk vendégei számára. Az eseményen Karin Augustinnal, a Rajna-Pfalz Tartományi Sportszövetség elnökével; Helmut Loenenbachhal, a Nemzetközi Kapcsolatok Munkacsoport vezetőjével együtt ünnepelt Horváthy Lóránt, a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetségének (KEMSZÖSZ) elnöke illetve Nagy Gabriella, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának kabinetfőnöke és dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízott.

Az ünnepi alkalom kapcsán dr. Völner Pál korábbi megyei elnök üdvözletét is átadták; Popovics György jelenlegi elnök pedig videó üzenetben köszöntötte a jelenlévőket. Varga Zita, nemzetközi referens sokat segített a szervezésben is, de ő tolmácsolta a jelenlévő és az otthon maradt megyeiek üdvözletét. Többek között Horváthy Lóránt, a KEMSZÖSZ elnöke – aki egyébként a partnerségi kapcsolat „motorja” – szavait is, aki a helyszínen ünneplő közönség számára jól összefoglalta az elmúlt huszonöt év legfontosabb történéseit.

A házigazdák részéről Karin Augustin, és Helmut Loenenbach méltatta az együttműködésben résztvevőket, kiemelve a lényegesebb mérföldköveket.
Elmondta, a hagyományok ápolása valamennyi szervezet számára nagyon fontos, hiszen a régió sportegyesületeinek és szövetségeinek közös a céljuk: a két nemzet sportolóinak és fiataljainak megismertetése egymással.
Mint ismeretes, 1993 óta mindig újra és újra vannak hasonló találkozók – Burgundia, Komárom-Esztergom megye és Rajna-Pfalz tartomány között. Az első találkozót egyébként 1993 júliusában szervezték meg a niderhauseni tónál, ahol a résztvevők számára a téma a „Sport és a környezetvédelem” volt.

Ezen kívül versenyek is sokszor szerepeltek a programok között. Ebből az alkalomból kis nosztalgiázásra is hívták a jelenlévőket is, ugyanis az elmúlt több mint két évtized történéseiről, élményeiről nézhettek meg a meghívottak egy összeállítást.

Később, a negyvenedik alkalommal megrendezett hagyományos, rajna-pfalzi tartományi sportbál is kiváló hangulatban telt, ahol fellépett a Boros Ilona vezette Show Formációs táncegyüttes. Műsorszámaikkal a tizennyolc táncos nagy sikert aratott, a csaknem 1500 néző a tőle telhető legnagyobb jutalommal, vastapssal örvendeztette meg a táncosokat. Összesen három alkalommal táncoltak, a méltán híres Vad tánc-ot is előadták, de nagyon népszerű volt külföldön is a Csillagmix.

– Remélem és a visszajelzésekből is úgy tűnik, hogy egy tökéletes show-t teremtettünk. Nagyon büszke vagyok, hogy a mi csoportunk képviselhette megyénket ezen a rangos ünnepségen. Továbbá az is büszkeséggel tölt el, hogy ilyen szépen helyt álltunk. Rengeteget gyakoroltunk a műsorra, a legkisebb részletekre is próbáltunk odafigyelni. Persze a tánc egy olyan összetett dolog, hogy sok minden az adott pillanatban dől el és minden eshetőségre, ha akarunk sem tudunk felkészülni. De a tőlünk telhetőt megtettük – nyilatkozta Boros Ilona.

Több szempontból volt ez igazi megmérettetés. Először is, még sosem léptek fel ekkora közönség előtt a táncosok. Másodsorban új tagok is voltak a csoportban, akik az utánpótlásból nőtték ki magukat.

– Annyira akarnak ezek a lányok, olyan hatalmas bennük a bizonyítási vágy, hogy minden mozdulatra odafigyeltek és ha a próbákon nem tudtak tökéletesen kivitelezni valamit, addig gyakorolták, amíg meg nem lett az összhang. Végül, de nem utolsó sorban sokat számított az is, hogy végig széles mosollyal az arcukon tudtak táncolni.

A fiataloknak egyébként teljesen újszerű volt ez a megmérettetés, hiszen egyetlen egy tag, Mórotz Ivett volt ezenkívül egy korábbi mainzi fellépésen. Így többnyire ő nyugtatta a csoport többi tagját, persze a művészeti vezető bíztató szavain kívül. A show egyébként megy tovább. Boros Ilona és csapata gőzerővel készül a „Jó szerencsét” emlékévre és a karácsonyi gálára, ami az idén december 19., 20., és 21-én lesz.

Amerre csak járnak, öregbítik a megyeszékhely hírnevét

Az együttes 1989-ben alakult, Boros Ilona a Népház Show Formációs Táncegyüttes művészeti vezetője. A csoport létszáma most 40 fő, az utánpótlást mintegy 120 óvodás és iskolás biztosítja. Boros Ilona két díjat alapított: a Boros Katalin Táncdíjat és a Nemeslaki Irén Szakmai Díjat, ami az év végi gálaműsoron adnak át az arra érdemes táncosnak és tanárnak.

Munkáját 2000-ben Tatabánya önkormányzata a „Tatabánya Kultúrájáért Díj”-jal ismerte el, 2010-ben a megyeszékhely polgármestere oklevéllel jutalmazta munkáját, később pedig Ezüst Turul-díj. Boros Ilonának hivatása és hobbija is a tánc, mint mondja, családja mindig támogatta, hogy munka mellett a táncegyüttesben is maximálisan helyt tudjon állni. Büszke rá, hogy kiegyensúlyozott embereket tudott felnevelni az együttesben. Vallja, ajándék az élettől, ahogy a gyerekek szeme csillog a produkció után a színpadon állva a tapsviharban, hiszen ez minden tanár álma és legnagyobb öröme. Az együttes egyébként állandó fellépője a város és a megye rendezvényeinek, de hazánkban és Németországban, Franciaországban, Skóciában, Lengyelországban és Portugáliában is felléptek már, számos nemzetközi díjat kaptak, így Európa szerte öregbítve a megyeszékhely hírnevét.


 

Munkáját 2000-ben Tatabánya önkormányzata a „Tatabánya Kultúrájáért Díj”-jal ismerte el, 2010-ben a megyeszékhely polgármestere oklevéllel jutalmazta munkáját, később pedig Ezüst Turul-díj. Boros Ilonának hivatása és hobbija is a tánc, mint mondja, családja mindig támogatta, hogy munka mellett a táncegyüttesben is maximálisan helyt tudjon állni. Büszke rá, hogy kiegyensúlyozott embereket tudott felnevelni az együttesben. Vallja, ajándék az élettől, ahogy a gyerekek szeme csillog a produkció után a színpadon állva a tapsviharban, hiszen ez minden tanár álma és legnagyobb öröme. Az együttes egyébként állandó fellépője a város és a megye rendezvényeinek, de hazánkban és Németországban, Franciaországban, Skóciában, Lengyelországban és Portugáliában is felléptek már, számos nemzetközi díjat kaptak, így Európa szerte öregbítve a megyeszékhely hírnevét. -->

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!