Sport

2016.09.15. 07:22

Prima Primissima-díjat kaphat Földi Imre, a tatabányai súlyemelő-legenda

Földi Imre tatabányai olimpiai bajnok súlyemelőt, edzőt is jelölték Prima Primissima-díjra a magyar sport kategóriában – hangzott el a témában tartott tájékoztatón.

Vá. T.

Rajta kívül Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok kajakozót, edzőt, illetve Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívót, edzőt jelölték az elismerésre.

Földi Imre 1938-ban született Kecskeméten. Öt olimpián, 10 világbajnokságon és 13 Európa-bajnokságon szerepelt, 35-ször javított világcsúcsot. Öt olimpiai részvételével is világcsúcstartó a sportágban, minden alkalommal pontszerző helyen végzett.

Légsúlyban,Olaszországban, az 1960-as nyári olimpiai játékokon 6. helyezésével pontszerző. Az 1964-es tokiói és az 1968-as mexikói ötkarikás játékokon ezüstérmet szerzett. 1972-ben a müncheni olimpián világcsúccsal nyert olimpiai bajnoki címet. Az aktív sportolást egy nem várt kellemetlen sérülés miatt 1977-ben fejezte be.

2009-ben a felújított tatabányai sportcsarnokot róla nevezték el. 1976-ban a Testnevelési Főiskola Továbbképző Intézetében edzői oklevelet szerzett, és visszavonulása után, 1988-ig aTatabányai Bányász súlyemelő-szakosztályának edzője volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!