Közélet

2016.08.31. 14:30

Iskolai egyszeregy: a szülő is sokat tehet a zökkenőmentes tanulásért

A tanévkezdés mindig nagy váltás – vakáció után. Elsős, kilencedikes és főiskolás-egyetemista korban azonban még nagyobb változás, hiszen új közösségekben, új kihívásokkal találkoznak a diákok, és ezzel párhuzamosan a családok is. Fontos, hogy az odafigyeléssel, szeretettel ne agyonnyomjuk a gyereket, inkább teret és biztos pontot adjunk neki.

Szűr Annamária

– Az iskola legyen, az otthon pedig otthon! – adta meg az alaphangot Rónáné Falus Júlia gyermekpszichológus, akivel az iskolai kihívásokról beszélgettünk, de nem csupán a gyerekek, hanem a szülők, családok szempontjából is.

Ahogy a szakember mondta, nagyon fontos, hogy kisiskolást ne ijesszék el a szülők: ne mondják neki, hogy mennyi idegen gyerek lesz, hogy a tanító néni majd rendet tesz. Ne akadályozzák a beilleszkedést, inkább segítség azzal, hogy derűs, pozitív dolgokat mesélnek neki. Hasznos lehet a saját iskolai emlékekről, akár csínytevésekről is mesélni.

Öt jó tanács, elsősorban kisiskolás családoknak

1. A hat-tizenhárom éves kor közötti gyerekek alvásigénye körülbelül 10-11 óra naponta. Ebbe iskolaidőben nem fér bele az esti, éjszakai tévézés.

2. A kiadós, egészséges reggeli segítségével a gyerekek jobban tudnak koncentrálni az iskolában, így eredményeik is jobbak lesznek.

3. Ne engedjük, hogy a gyerek egész nap a tévét, a számítógépet vagy a telefont, tabletet nézze, használja. A számítógépes játékok helyett kreativitást fejlesztő foglalatosságot is találhatunk neki! Tanulás közben se engedjük, hogy menjen a tévé.

5. Szánjunk időt arra, hogy a gyermek mesélhessek az iskolában szerzett tapasztalatairól, élményeiről! Ehhez akár a közös vacsora is tökéletes lehet.

– Azt, hogy kell-e otthon tanulni a gyerekkel, a tanárral is meg lehet beszélni. Nem mindenkinek van erre szüksége ebben a korban. Az otthon, együtt töltött idő ne  a tanulásról, hanem a családról szóljon inkább. A teljesítménykényszer ne tegye tönkre az otthoni légkört – tette hozzá a pszichológus, aki szerint a középiskolát most kezdő gyerekeknél is fontos a beszélgetés, valamint hogy tudják: ha baj van, tanácsra van szükségük, van kihez fordulni.

– A felnőttkori jó kapcsolatot is kisgyermekkorban kell megalapozni, hát még a kamaszkorit, ami igazából egy extrémsport a szülőknek. Fontos, hogy ne faggassuk a gyereket, megmaradjon az intimitás, a bizalmi viszony. Hogy el merje mondani, milyen fiatalokkal találkozik, milyen a baráti társasága... Jelen kell lenni, de a háttérben – magyarázta Rónáné Falus Júlia.

A fokozatos elválások után nagy lépés, amikor a fiatalok egyetemre, főiskolára mennek, sokan kollégiumban, albérletben laknak, messze otthonról. A képzeletbeli köldökzsinór helyett ma már ott a telefon, az internet, de ezekkel is csínján kell bánnia a szülőnek: nem kell minden nap felhívni a gyereket, ráírni minden közösségi médiás felületen. Csak biztosítani róla, hogy ő bármikor fordulhat az otthoniakhoz. És agyonpátyolgatni sem kell a gyereket, az ilyen környezetből érkezők ugyanis nehezebben illeszkednek be.

– Ez a felnőttkor küszöbe, önálló döntésekkel. Az igazi elválás ideje. Épp ezért a ma kisgyermekes szülőinek most kell megépíteni azt a kapcsolatot a szemük fényével, amely tizenöt-húsz év múlva vagy évtizedekkel később is segít szeretetteli, bensőséges, egészséges szülő-gyermek kapcsolatot fenntartani – tette hozzá a pszichológus.

Sport, mozgás, felüdülés

A gyerekek, legyen bármennyi játék is az iskolában, azért jellemzően ülnek, méghozzá napi több órát. Éppen ezért fontos, hogy délután a kisdiákok minél többet mozogjanak, és ne az íróasztaluk mellett (vagy a telefon mellett, tévé előtt) cövekeljenek le. Emellett az is lényeges, hogy ne zárt térben, hanem szabad levegőn legyenek, hiszen ez amellett, hogy segít nekik kikapcsolódni, az immunrendszerüket is erősíti. A sport és a mozgás a tanulásban is segít. Nem véletlen az ismert mondás: ép testben ép lélek. Ha tudományos oldalról közelítjük meg a témát: a mozgás felpezsdíti a vérkeringést, az agyét is, így az hatékonyabban dolgozhat, vagyis könnyebben tanulhat a gyerek. Ráadásul a stresszt is csökkenti, így az iskolai feszültségek (hatásai) is csökkenthetőek.

 

 

2. A kiadós, egészséges reggeli segítségével a gyerekek jobban tudnak koncentrálni az iskolában, így eredményeik is jobbak lesznek.

3. Ne engedjük, hogy a gyerek egész nap a tévét, a számítógépet vagy a telefont, tabletet nézze, használja. A számítógépes játékok helyett kreativitást fejlesztő foglalatosságot is találhatunk neki! Tanulás közben se engedjük, hogy menjen a tévé.

5. Szánjunk időt arra, hogy a gyermek mesélhessek az iskolában szerzett tapasztalatairól, élményeiről! Ehhez akár a közös vacsora is tökéletes lehet. Sport, mozgás, felüdülés A gyerekek, legyen bármennyi játék is az iskolában, azért jellemzően ülnek, méghozzá napi több órát. Éppen ezért fontos, hogy délután a kisdiákok minél többet mozogjanak, és ne az íróasztaluk mellett (vagy a telefon mellett, tévé előtt) cövekeljenek le. Emellett az is lényeges, hogy ne zárt térben, hanem szabad levegőn legyenek, hiszen ez amellett, hogy segít nekik kikapcsolódni, az immunrendszerüket is erősíti. A sport és a mozgás a tanulásban is segít. Nem véletlen az ismert mondás: ép testben ép lélek. Ha tudományos oldalról közelítjük meg a témát: a mozgás felpezsdíti a vérkeringést, az agyét is, így az hatékonyabban dolgozhat, vagyis könnyebben tanulhat a gyerek. Ráadásul a stresszt is csökkenti, így az iskolai feszültségek (hatásai) is csökkenthetőek.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!