Közélet

2016.08.30. 07:22

Szakmát a kézbe!

Azoknak sem kell kétségbe esniük, akiknek nem sikerült a felvételi, a szakképzésekre ugyanis még lehet jelentkezni. A pályamódosításon gondolkodók, jobb megélhetésben reménykedők, most eszmélők előtt is nyitva a lehetőség: a második OKJ-s szakmát is ingyen lehet megszerezni. Többek között a tatai Bláthyban.

Szűr Annamária

Gyakran hallani, hogy nem minden a diploma, sőt, manapság egyre nagyobb igény mutatkozik a szakképzett munkavállalókra, hiszen a fejlődő, gyarapodó ipari parkok száz- vagy épp ezerszámra keresik a „szakikat”. A kétéves, felsőfokú, állami szakképzést pedig épp azoknak találták ki, akik nem felsőoktatási intézményben tanul(ná)nak tovább, akik első szakmájuk megszerzése után ismereteiket, lehetőségeiket bővítenék, szakmát vagy állást keresnének és váltanának a jobb, biztos megélhetés reményében. Ráadásul most a második szakma megszerzése is díjmentes, felnőttoktatás formájában.

A TSZC Bláthy Ottó intézményében iskolarendszerű nappali és esti, felnőttképzésben is lehet szakmát keresni. Ahogy Nagy Edina, az intézmény igazgatója mondta, azoknak is jó választás most a beiratkozás, akik szakmai határterületeken szeretnének elhelyezkedni, és ehhez mindkét szakterület megismerésére, elsajátítására szükségük van vagy épp 13-14 éves korukban hozott pályaválasztásuk után most (nagyobb ön- és pályaismerettel) érdeklődésüknek és képességeiknek valóban megfelelő szakmát keresnek.

Dönts most, a jövőd a Bláthyban vár!

A felnőttoktatásba 16. életév betöltésétől lehet bekapcsolódni. A képzés akkor ingyenes, ha a jelentkezőnek még nincs OKJ-s végzettsége, vagy csak 1 szakképesítéssel rendelkezik. A főiskolai, egyetemi, illetve felnőttképzés keretében szerzett (például tanfolyami képzés) ebből a szempontból nem számít. Mindez azt jelenti, hogy két szakma megszerzésére van lehetősége mindenkinek.

Tatán TSZC Bláthy Ottó Szakgimnáziumban a nappali mellett esti képzésen az alábbi szakmákból indul felnőttoktatás szeptemberben:

– autószerelő

– autótechnikus

– CAD-CAM informatikus

– elektronikai technikus

– hegesztő

– hűtő-és légtechnikai rendszerszerelő

– villanyszerelő

– logisztikai és szállítmányozási ügyintéző

További információk az iskola honlapján valamint a 34/586-563-as telefonszámon is kérhetőek.

Jelentkezési határidő: szeptember 2.

Promóció

– Nappalira, vagyis nem felnőttoktatásra az járhat, akinek még nincs államilag elismert szakképesítése és az adott szakképzés utolsó tanévének kezdete előtt nem tölti be a 25. életévét (azaz 2 éves szakképzés esetén 1992. szeptember 1. után született). Nappali rendszerű felnőttoktatásra az járhat, akinek még nincs államilag elismert szakképesítése, és elmúlt 16 éves, vagyis már nem tanköteles). Fontos leszögezni, hogy itt felső korhatár nincs – sorolta, hozzátéve, hogy esti felnőttoktatásra pedig az jelentkezhet, akinek nincs, vagy csak egy államilag elismert szakképesítése van és szintúgy elmúlt 16 éves.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A szakmai gyakorlat is fontos. A Bláthyban több szakmához az iskolán belül is helyet biztosítanak a rutin megszerzéséhez
[/caption]

Mint megtudtuk, az esti képzésen is van kötelező szakmai gyakorlat. A legtöbb iskolának kiterjedt kapcsolatrendszere van a cégekkel, amelyek fogadnak diákokat, de akkor sem kell kétségbe esni, ha valaki olyan vállalatot, céget szemel ki magának, amely még nincs kapcsolatban az adott intézménnyel: ez esetben a diák tanulószerződést köthet a kiszemelt hellyel (akár saját munkahelyével), és indulhat is gyakorlatra. A Bláthyban, az iskolán belül több szakmának is biztosítanak gyakorlati helyet, így például a hegesztőknek, autószerelőknek, autótechnikusoknak.

A felnőttoktatásban is jár például diákigazolvány, amellyel az utazás költségein is spórolhat az ember. Munka mellett is lehet tanulni, hiszen az órákat délután, sok esetben tömbösítve tartják.

Megéri hiányszakmát tanulni

Megyénkben az idei tanévben a CNC-gépkezelő, hegesztő, szakács, szociális gondozó és ápoló, villanyszerelő hivatások számítanak hiányszakmának, Fejérben az ács, a dísznövénykertész, a férfiszabó, a hegesztő, a kőműves és hidegburkoló, míg Győr-Moson-Sopronban az ipari gépész, a járműfémiparifémalkatrész-gyártó, a szakács, a szociális gondozó és ápoló, a villanyszerelő. Az iskolában, nappali rendszerben, szakképzésben ezeket tanulók anyagi helyzetüktől függetlenül ösztöndíjat kapnak: az első félévben havi 10 ezer forintot, a másodiktól pedig tanulmányi eredménytől függően akár havi 30 ezret.

Tatán TSZC Bláthy Ottó Szakgimnáziumban a nappali mellett esti képzésen az alábbi szakmákból indul felnőttoktatás szeptemberben:

– autószerelő

– autótechnikus

– CAD-CAM informatikus

– elektronikai technikus

– hegesztő

– hűtő-és légtechnikai rendszerszerelő

– villanyszerelő

– logisztikai és szállítmányozási ügyintéző

További információk az iskola honlapján valamint a 34/586-563-as telefonszámon is kérhetőek.

Jelentkezési határidő: szeptember 2.

Promóció A szakmai gyakorlat is fontos. A Bláthyban több szakmához az iskolán belül is helyet biztosítanak a rutin megszerzéséhez -->

Címkék#Tata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!