Közélet

2016.07.29. 13:27

Így kovászolja az uborkát egy esztergomi ferences atya

Pőcze Péter olvasónk ajánlott figyelmünkbe egy örökzöld nyári témát, a kovászos uborka elkészítését. Megosztott velünk egy sváb receptet is, amelyet elkészítve lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják a savanyúságot.

kemma.hu

<extrra>A pontos leírás szerint mindenek előtt szükséges egy nagy uborkás üveg (5 literes). Alulra pakolandó 1 csokor kapor, erre 1 sor karikára vágott nyers burgonya. A következő réteg lesz a megmosott, felhasított uborka, átlósan bevágva. Az uborkák közé néhány felhasított torma szál kell. Olvasónk arra figyelmeztet, nincs semmi tévedés, a recept szerint nem kell kenyér hozzá.

A lé sosem penészesedik meg, áttetszően tiszta marad és behűtve a legfinomabb nyári üdítő ital. Célszerű a tetejére szintén karikára vágott nyers, öreg krumplit rakni. Legfelülre pedig jön még 1 csokor kemény szárú kapor, amely alkalmas arra is, hogy leszorítsa az egész rakományt. Végül langyos, sós víz kell hozzá – ahány liter víz, annyi evőkanál só szükséges – és mindez érjen az üveg nyakáig. Fontos, csak az üveg nyakáig szabad tölteni, mert kiforr. Végső fázisként kistányérral le kell takarni az üveget és három nap múlva csudát tálalhatunk a családnak.

Ennél egy árnyalattal jobb megoldás az üveg külső felületére felhelyezni egy fűtőpaplant és 8-12 órás melegítés után lekapcsolni. Ezután hűthető az uborka.

Pőcze Péter egy esztergomi ferences atyától kapta a receptet. Vallja, ha egyszer valaki kipróbálja, nem bánja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!