Közélet

2016.07.28. 13:22

82 gólya érkezik Tatabányára

Kedden este tették közzé az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A jelentkezőket sms-ben értesítették, hogy a pontjaik elegendőek voltak-e ahhoz, hogy bejussanak a főiskolára, egyetemre.

kemma.hu

Fellélegezhetett a felvételizők többsége, országosan több mint 111 ezer fiatalból majd 75 ezer hallgató jutott be valamely felsőoktatási intézménybe. A leendő hallgatók közül 57 ezren állami finanszírozással, 17 ezren pedig költségtérítéssel tanulhatnak szeptembertől.

Az Edutus Főiskolára több mint 30 százalékkal nőtt a felvettek száma a tavalyi évhez képest. Tatabányára összesen 82 jelentkezőt vettek fel: ez a szám több mint 15 százalékkal haladja meg a tavalyi évit. Ebből az alapképzésre vették fel a legtöbb leendő hallgatót, 67 tanulót, amely 20 szálalékkal több a tavalyinál, a felsőoktatási szakképzésre ugyanannyi hallgató nyert felvételt, mint tavaly, szám szerint 15. Tatabányán nappali és levelező tagozaton is a legtöbben a gazdálkodási és menedzsment szakra jelentkeztek. A műszaki szakokra, tehát a műszaki mendzser és a mechatronikai mérnök szakra levelező tagozaton 10-10 hallgató nyert felvételt.

– Összességében sikeres volt az idei felvételi, hiszen a jelentkezők, valamint a felvettek száma is emelkedett. Ezeket a szakokat mind meghiretjük pótfelvételire is, tehát a számok még emelkedhetnek – mondta Némethné dr. Gál Andrea, az Edutus Főiskola oktatási rektorhelyettese. A jelentkezők egyharmada, a felvételt nyertek pedig 70 százaléka jelölte meg első helyen az Edutus Főiskolát.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának esztergomi képzési helyén a német nemzetiségi óvodapedadógus szakra jelentkeztek a legtöbben, nappali tagozaton 17 hallgató nyert felvételt állami finanszírozású, 4 pedig költségtérítéses képzésre, levelező tagozaton pedig 14-en tanulhatnak szeptembertől állami finanszírozással, öten pedig önköltséggel. A szlovák nemzetiségi óvodapedagógus szakára levelező tagozatra összesen 13 hallagató nyert felvételt. A német nemzetiségi tanítói szakra 12 hallgatót vettek fel, szlovák nemzetiségi tanítóira pedig 4-et. Az angol nyelvű régész mesterképzésre állami ösztöndíjjal két, önköltséggel pedig egy hallgató képzelte el a jövőjét, ők azonban valószínűleg nem az esztergomi intézményt jelölték meg első helyen, ugyanis nem indították el végül a képzést.

Azok, akiknek most nem sikerült bejutni egy egyetemre vagy főiskolára sem, vagy nem is jelentkeztek, pótfelvételivel még próbálkozhatnak. Fontos viszont, hogy ez utóbbi eljárásban csupán egyetlen képzést lehet megjelölni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!