Közélet

2016.07.27. 14:53

Jönnek a nyári mínuszok

Javában tartanak a ruhabolti akciók, de a műszaki áruházak és a könyvesboltok is jelentős kedvezményeket kínálnak. Vannak könyvek, amelyekért 80 százalékkal kérnek kevesebbet, de egyes bikinik már három hete kaphatóak harminc százalékkal olcsóbban. És hol van még a nyár vége?

Wágner Zsanett

Július vége felé járva érdekes az alábbi feliratot olvasni: nyári leárazás. Holott ez a felirat rikít a legtöbb butik kirakatában. Abból a szempontból érdekes mindez, hogy néhány évvel ezelőtt még a nyár végén írták ki a mínuszokat jelentő feliratokat. Persze kisebb próbálkozások, vásárlásösztönző akciók mindig is voltak, de a kereskedők jól tudták, sok leendő vásárló a nyaralását tölti, nem éri meg nekik olcsóbban kínálni az árut.

Körképünk során arra jutottunk, sokan keresik az akciós termékeket, sőt vannak, akik erre szakosodtak. Többnyire a gyengébbik nem tagjai vásárolnak, és közülük is a középkorosztály, tehát a harmincon túliak.

Útnak indultunk. Egyenesen a tatabányai Vértes Centerbe vezetett utunk. Ez ugyanis a megyeszékhely egyik legforgalmasabb pontja – bevásárlás és utazás szempontjából. Hihető a mondás, jókor van jó helyen, hiszen a vasút- és a buszállomástól pár pillanat alatt megközelíthető a komplexum, tehát mindenképp útba esik – legalább – a földszinti üzletsor. Így van ezzel Oszkár is, aki éppen Oroszlányba igyekszik. Lekéste a csatlakozást, 40 perce van nézelődni. Ő az a fajta fiatalember, akit hidegen hagynak a mínuszok. Inkább leül a csobogó melletti padra, a komplexum közepén és zenét hallgat.

Nem úgy egy cserfes lánybanda, akiket épp a leárazás csábított a plázába. Nyári szünetük van, jól jön a plázázás mint időtöltés. Csaknem két óra alatt sikerül bejárniuk minden üzletet. Néhol elidőznek és felpróbálnak egy-két divatos ruhadarabot. Nem vásárolnak, csak nézelődnek. A rövid farmernadrág, ami derékig felér – az nagy divat. Hozzá egy feliratos póló, ami köldök már véget is ér. Vagy az overál, valami színes – talán élénkpiros vagy egy elegáns fekete – hallhattunk aktuális divattippet a tinédzserektől. Úgy tudjuk, egyes fürdőruháknál már három hete tart a kiárusítás – akkor még július közepét írtuk.

Tovább megyünk. Lassan delet üt az óra. Alig van idejük a pénztárosoknak útbaigazítani. A vásárlók zöme félreteteti az 50-70-nel leszázalékolt árut. Két ok van erre: nincs elegendő pénz, vagy éppen ebédidő szab határt a nézelődésnek. Az is elhangzott egy vevő-eladó párbeszédben, hogy nem saját részre vásárolna, ezért aggódik a kiválasztott ruhadarab mintája, színe, stílusa miatt. Több vevő úgy látja, kényelmesebb az üzletben hagyni az ajándékot és később visszatérni annak társaságában, akinek szánjuk, mert a legfontosabb mégis csak a méret. Egy kisebb, vagy éppen egy nagyobb méretű termékből adódik a legtöbb gond. Persze az akciós termékeket is félreteszik. Az üzlet szabályaitól függ, mennyi időre. Amennyiben elzárkóznak az eladók, érdemes mérlegelni, később már nem biztos, hogy meglesz a kívánt áru.

Sokan nincsenek tisztában vele, de az akciós termékre ugyanazok az előírások vonatkoznak mint a teljes árúakra. Három napig kötelesek visszavenni a bontatlan csomagolású, sértetlen terméket, számla ellenében.
Városi legenda, hogy a legtöbb kereskedő felárazza a terméket, majd ráteszi az akciós cédulát és eladja az eredeti áron. Egy, a Vértes Centerben dolgozó eladó azt mondja, a szigorú ellenőrzések miatt ez lehetetlen.

– Az meg a másik – érvel tovább – gondoljunk bele, mit szólnának a vevők. Biztosan akad nem egy olyan vásárló, aki elég gyakran feltérképezi üzletünk kínálatát és jól tudja, hogy mi mennyibe kerül. Majd egyszer csak szembesülne ezzel a fortéllyal. Senki sem járna hozzánk.

– Sokkal többen és többször vásárolnak cipőt, ha akciózunk – vallja egy cipőbolt tulajdonosa, Dózsakertben. A vásárlók a sportosabb vonalat keresik ezekben a hónapokban – folytatja – hiszen ez a divat. Egy ezüst, rózsaszín vagy arany színnel bevont bőrből készült sportcipő eredeti ára 17 ezer forint. Most kedvezményes áron kapható.

A műszaki áruházban szezonális akciók vannak. Tehát a ventillátorok bomba áron kaphatóak. Egy asztaliért elkérnek 5 ezer forintot, míg nagyobb testvére már borsosabb áron 15 ezer forintot kóstál.

A könyvesboltban is hódítanak a mínuszok. Nyolcvan százalék lejön az árból. Igaz, nem olcsóbb mint máskor, de nagy sláger Keri Smith zseniális alkotása, a Nyírd ki ezt a naplót – és alkoss valami újat, mely több millió példányban kelt el már világszerte. A Fő téri könyvesbolt tulajdonosa szerint a fiatalok „habzsolják” ezt a könyvet, ami megmozgatja a fantáziát, elragadja a képzeletet, és úgy érezheti az olvasó, ő is képes valami hihetetlen dolgot létrehozni. Hódítanak a Hunyadi-sorozatok, valamint igazi nőknek szánt olvasmány Jojo Moyes-től a Mielőtt megismertelek című romantikus kötet.

Az interneten is akcióznak. Több portálon akadnak alkalmi vételek és olyanról is tudunk, ahol a kiszállítási díj elhagyása a kedvezmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!