Kék hírek, bulvár

2016.07.18. 10:00

Több százezres albérlet-átverés: mindenki fizetett, de senki nem kapott lakást

Horváth Éva 60 ezer forintot fizetett előlegként egy magát ingatlanértékesítőnek, de volt, aki 240 ezret. A "főbérlőnek" nyoma veszett. A kinézett tatabányai albérlet előtt futottak össze az átvert emberek.

Zs. K.

A háromgyermekes Horváth Éva ledöbbent, amikor megtudta, hogy átverés áldozata lett. Szeretné, hogy mással ne forduljon elő az, ami vele néhány hete történt. Sajnos azonban más is csapdába esett és nem csak Tatabányán, hanem Győrött és ki tudja még hány pontján az országnak.
Éva családjával Újvárosban keresett albérletet.

Az egyik apróhirdetésekkel foglalkozó internetes oldalon rá is akadt egy jó környéken, a Komáromi út közelében lévő lakásra. A hirdető egy ingatlanközvetítő cég volt és rezsivel együtt 80 ezer forintért kínálta bérbe a harmadik emeleti, másfélszobás társasházi lakást. Fel is hívta az ott megadott számot, majd érdeklődött, hogy nem jelent-e problémát, ha háromgyermekes család költözne be. A férfi még örült is ennek, azt mondta, inkább családnak adná ki a lakást, mint egy bulizós egyedülállónak.
– Mondanom sem kell, mennyire megkönnyebbültem, hogy a mai albérlet árak és beköltözési feltételek mellett sikerült találnom egy ilyen lakást – mesélte a tatabányai nő. A megbeszélt időpontban az egyik gyermekével elmentek megnézni a lakást. A férfi még beszélgetett és játszott is a gyermekkel, ami – ahogy Éva fogalmaz – még megdöbbentőbb, hiszen milyen ember az, aki egy gyermekes anyának állít csapdát.

Már foglalt az albérlet

Az albérlet ajtaján mi is bekopogtattunk. Egy fiatal nő lakik ott, jelenleg egyedül. Elmondta, hogy tud a történtekről, sőt már ő is járt a rendőrségen feljelentést tenni. Elmondása szerint néhány héttel ezelőtt egy régi ismerősét kérte meg arra, hogy amíg ő külföldön tartózkodik, addig vigyázzon a lakásra és a kutyájára. Mikor hazaért, sokan vártak felháborodva a lakás előtt, amelyen ő is megdöbbent. A férfi egyébként a kutyát sem etette. A nő azt is elárulta, ő több hónapja egy ingatlanközvetítőn keresztül bérli a lakást, az esetről őt is értesítette.

– Egy megnyerő külsejű fiatalember volt, akiről nem feltételezném, hogy ilyesmire képes – emlékszik vissza a nő.
A férfi, miközben a lakást mutatta meg Évának, azt állította, ő a tulajdonos, de mivel ingatlanértékesítő, ezért a cégen keresztül adja ki a lakását. Másnap telefonon hívta az édesanyát, hogy a jelentkezők közül őt és családját választotta bérlőnek, így újra találkoztak a férfivel.

– Aláírtuk a szerződést, amelyen főbérlőként egy cég szerepelt. A dokumentumra még azt is ráírták, hogy 60 ezer forintot vett át a férfi előlegként, és a szignó mellé került a cég bélyegzője is.
Éva számára a rémálom a költözés előtti napon kezdődött, amikor már nem lehetett elérni a férfit. A férje persze elment a lakáshoz, ahol találkozott egy másik „bérlővel”, aki szintén szeretett volna bejutni. Kiderült, hogy ő is kifizette neki a lakás bérletét, sőt neki még kulcsot is adott a „főbérlő”, amely persze nem nyitotta a lakást. Aztán egyre többen érkeztek a lakás elé. Éváékon kívül egy testvérpár, egy várandós nő és egy férfi – tőlük is különböző összegeket „gombolt le” a magát ingatlanértékesítőnek és lakástulajdonosnak kiadó csaló.

– Nagyon nehéz anyagi helyzetbe hozott minket ez, de nem mi jártunk a legrosszabbul, egyik károsult 240 ezer forintot fizetett neki – mesélte Éva, aki férjével és a többiekkel együtt feljelentést tett a rendőrségen. A szélhámos nevét, személyi igazolványa, TAJ kártyája, illetve adókártyája számát is tudják, ugyanis az egyik bérlőjelölt a fizetésnél elkérte az iratait. Úgy tűnik azonban, hogy elővigyázatosságnak ez sem volt elég. A szerződésen lévő pecsét szerint ez egyébként egy győri cég, amelynek címére szintén elmentek a károsultak, de nem akadtak a férfi nyomára.

Megtudhatjuk, kié a lakás

A rendőrség annak érdekében, hogy minél kevesebben kerüljenek hasonló helyzetbe, azt tanácsolja, hogy mielőtt a tulajdonossal, vagy a főbérlővel találkoznánk, előtte kérdezzük meg a szomszédokat a lakás tulajdonosáról. Tőlük megtudhatjuk, ki lakik ott, albérlők használják-e. Amikor a lakásban vagyunk a főbérlővel, kérjük el tőle a lakcímkártyáját. A főbérlőtől kérjünk adásvételi szerződést vagy tulajdonlapot. Ezek hiánya ugyanis már gyanúra adhat okot. A földhivatalban illetékmentesen lehet megtudni helyrajzi szám, vagy pontos lakcím alapján, hogy valójában ki az ingatlan tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!