Közélet

2016.07.05. 10:43

Nem mindenhol az Oreo a király

A csoki-vanília-puncs hatalma megtörhetetlen - fagyifronton.

W. Zs.

Cukrászdában, boltokban és fagyiárusoknál is hasonló véleményekbe futhat az ember, ha arra kíváncsi, hol, melyik a legkelendőbb édesség. Az egyik tatabányai cukrászdában például kapható paleo banán, diabetikus gyümölcsös fagylalt és a kínálat szerint gyakran gondolnak a laktózérzékenyekre is. Miként a legtöbb cukrászda, felveszi a versenyt a XXI. század lehetséges fogyasztói szokásaival. Az eladók szerint évek óta tartja magát az Oreo, de nem veheti fel a versenyt a megszokott csokoládéval, sem a vaníliával.

Úgy tartják, némelyik vásárló úgy tér be hozzájuk, hogy nem is néz a pult mögé. Az eladók tehát bármilyen új ízesítéssel próbálkoznak, valaki észre sem veszi, azonnal rendel. Az ősi triumvirátus, a csokoládé, vanília és puncs ugyebár a legtöbb helyen kapható. A választás generációnként változik, életkorhoz köthető. Legyen bármilyen csábító újdonság, a hetven éves nagymama biztosan nem próbálja ki és marad a jól bevált, hagyományos ízeknél.

A másik véglet a fiataloké. Ők sokkal fogékonyabbak az új ízekre és hitvallásuk is más. Szívesen kipróbálják akár a narancsos-marcipános meggy, vilmoskörte mascarpone vagy gyömbéres-maláta fagylalt kombinációt.

Az árak nagyjából mindenhol ugyanazok, egy-egy gombócot 200 forintért kínálnak, igaz a gömbök méretében adódhatnak jelentős eltérések. No, meg a kínáltban. Nincs olyan hely, ahol ne szolgálnának valami különlegességgel, amivel újra és újra visszacsalogatják a vásárlókat.

Az eladók szerint napközben azok is betérnek egy-két gombócra, akiknek épp a közelben van dolguk, ám a legtöbben munkaidő után, délután 4-5 óra körül mennek be a cukrászdába. Előfordult már, hogy nem tudtak bezárni a bejáraton jelzett időpontban, annyian álltak sorba az édességért. Az sem véletlen, hogy a hétvégi várhatóan nagy forgalom miatt több cukrászda az  hétfőnként tart zárva. Főként a nyári hónapokban és gazdasági szempontból előnyös döntés a hétvégi nagyüzem.

Például 25 és 30 fokos hőmérséklet idején nem lehet a megyeszékhely főterén végigsétálni úgy, hogy ne botlana bele az ember fagyizókba. Sokan veszik és viszik az év fagylaltját, ami a budapesti Nándori Cukrászda Vezúv elnevezésű nyalánksága lett. A nyertes íz lényegében nem egy komponensből állt, karamellás étcsoki meggyöntettel kínálják. A verseny és a rendezvény célja pedig nem más, mint a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylaltok népszerűsítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!