Közélet

2016.06.22. 19:15

Jó tanácsok diákmunkásoknak

Itt a vakáció, a diákok többsége ilyenkor egy kis pénzkereseti lehetőséget keres. Egyre több fiatal vállal nyáron munkát, van, aki azért, hogy a családjának segítsen, más azért, hogy el tudjon menni szórakozni, nyaralni vagy épp tanulmányaira fordítsa. Ettől az évtől viszont lényeges változásokra kell számítania minden diáknak, aki dolgozni szeretne.

Nemes Zsuzsanna

Két olyan változásról is beszélni kell, ami érinti a fiatalokat – mondta Méhész Diána, a Pannon-Work esztergomi kirendeltség-vezetője. Az egyik már most nyáron életbe is lépett. Az iskolaszövetkezet képviselője elmondta, hogy a diákok mostantól kötelező gyakorlatukat a közvetítő szervezeteken keresztül is intézhetik. Ez a főiskolásokra és az egyetemistákra vonatkozik. Eddig csak úgy tudtak gyakorlatra menni, hogy ha felkerestek egy céget és rajtuk keresztül végezték ezt a kötelező munkát. Most már az iskolaszövetkezetek ezt átvállalhatják és ajánlhatnak diákokat egy-egy vállalkozásnak, illetve partnercégeket a fiataloknak.

Méhész Diána kifejtette, hogy eddig jelentős problémát okozott, hogy a fiatalok sokszor nem voltak tisztában azzal, hogy a cégek mivel foglalkoznak, melyik tudja őket fogadni. Ezzel a változással az iskolaszövetkezetek egy hidat teremtenek a diákok és a foglalkoztató cégek között.

A másik jelentős változás, hogy a diákmunka kikerül a munka törvénykönyvéből, és sokan tartanak attól, hogy így a diákmunka kevésbé lesz szabályozott, illetve, hogy a diákok jogai sérülni fognak – fogalmazott a kirendeltség-vezető. Méhész Diána hozzátette: a szövetkezeti törvény szabályozni fogja azt, hogy a diákok milyen módon dolgozhatnak. Emellett a fiatalokat nem kevesebb, hanem több jog illeti majd meg, ugyanis szeptembertől tizenhárom ledolgozott nap után ők is jogosultak lesznek szabadságra, ami jelen pillanatban nem jár nekik.

Már befejeződött az iskola, elkezdődött a nyári szünet, egyre többen keresik fel a közvetítő irodákat. Méhész Diána elmondta, hogy még most sincs senki elkésve a munkakereséssel, ha nem is júniusra, de a későbbi hónapokra még mindig lehet jelentkezni. Bár sokféle területen tudnak elhelyezkedni a diákok, amiben viszont tömegek tudnak dolgozni, azok továbbra is a betanított munkák. Évekkel ezelőtt az volt a tendencia, hogy nagyon magas kiugrás volt a nyári időszakban. Ez most is megvan, viszont már nem annyira jelentős, hiszen sokan egész évben dolgoznak.

A diákmunka sokszor akár a fiatal jövőjét is megalapozhatja. Méhész Diána elmondta, hogy például, ha egy céghez kerül betanított munkára valaki, nagyon sokan később ott helyezkednek el. Itt lényeges az, hogy a diák megismeri a céget, be tud illeszkedni az adott környezetbe, és amikor beadja az önéletrajzát már, mint felnőtt munkavállaló, akkor nem idegenként, hanem ismerősként kezelik. Így előnyt élvez a többi jelentkezővel szemben. Emellett az elhelyezkedésben is sokat segít, hiszen egy vállalkozás hamarabb választ egy olyan munkatársat, akinek korábban már több tapasztalata is volt, legyen az akár diákmunka.

A szakember azt mondta, hogy ha valaki úgy dönt, hogy nem iskolaszervezeten keresztül megy el nyári munkára, akkor nagyon figyeljen arra, hogy kizárólag munkaszerződéssel tegye ezt, amiben benne van az, hogy mikortól dolgozna a diák, és mennyiért vállalta el a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!