Közélet

2016.06.09. 16:31

Ez az egyik legjobb hétvégi program a lelki feltöltődésre

Négy útvonalon érkeznek túrázók, zarándokok a szalézi rend magyarországi bölcsőjébe, Péliföldszentkeresztre. Együtt vehetnek részt szentmisén a kegytemplomban.

Fenyvesi Károly

A Mária Út, a Lélektúrák, a Via Margaritarium - Gyöngyök Útja házigazdáival, illetve a nyergesújfalui Négy Égtáj Egyesülettel együttműködve szervezték meg a Don Bosco Szaléziak a Szalézi+ túrát. Alkalmat kínálnak mindenkinek egy kis pihenésre, túrára, lelki feltöltődésre. A négy különböző útvonalon érkezők a rend múltját, hagyományait megismerve, a szaléziak magyarországi letelepedésének helyszínére, a közigazgatásilag Bajóthoz tartozó Péliföldszentkeresztre érkeznek meg szombaton.

A Don Bosco Kerékpártúra – a szaleziak.hu tájékoztatása szerint vezetéssel – Pesthidegkút-Ófaluból, a Sarlós Boldogasszony plébániától indul 9 órakor, Máriaremete, Budakeszi, Budajenő, Perbál, Tinnye, Máriahalom és Nagysáp érintésével jutnak el 57 km után a részvevők Péliföldszentkeresztre.

A Zafféry Károly Túra 12,1 kilométere Nyergesújfaluról Mogyorósbányát érintve vezet a célig. A Szalézi-Irinyi Középiskola udvaráról a gyermekek 9 órakor, a férfiak tizenegykor, a nők egy fél órával később rajtolnak. A túra kenus változatát választók 9 órakor találkoznak Almásfüzitőn a dunai csónakháznál, vagy a túlparti Izsán. Leeveznek, lecsorognak Nyergesújfaluig, innen gyalog indulnak tovább Péliföldszentkeresztre.

A Vándor József Túra távja 18 kilométer. A teljesítésére vállalkozók 8–11 óra között indulhatnak útnak a Jubileum téri Szent Borbála templomtól. Az útvonal a célig: Csolnoki elágazás, Nagy-Gete kereszt, tokodi Szent Márton templom, Hegyes-kő, tokodi pincék, Kerekeskút, Mogyorósi kőszikla, mogyorósbányai Szűz Mária templom. A részvevőket több állomáson várja a Gyöngyök Útja Zarándokközösség.

A Szalézi Szent Ferenc Túrák Tatabányáról, illetve Vértestolnáról indulnak. A kétnapos, vezetett zarándoklat csoportja pénteken 15 órakor találkozik a tatabányai Vértes Agorája előtt. Az első nap tíz kilométere igazán különleges is lehet, a vállalkozó kedvűek a Kő hegy Turul madarához a sziklán via ferrátával, felszereléssel, szakavatott hegymászók felügyeletével juthatnak fel. A közös út folytatása előtti éjszakát a részvevők Vértestolnán töltik. A faluból indul az egynapos zarándoklat, szombaton 8 órakor a Páduai Szent Antal templomnál lehet csatlakozni a csoporthoz. Az önálló teljesítménytúra részvevői 6–9 óra között vághatnak neki a 20,6 kilométernek a Petőfi Sándor utcai Margaréta élelmiszerbolt elől.

Péliföldszentkereszten fakultatív turisztikai, zarándok és családi programokkal várják az érkezőket, akik 17 órától szentmisén vehetnek részt a kegytemplomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!