Sport

2016.06.07. 07:00

Toldi lett a református lelkész, hogy indulhasson az olimpián

Az 1924-es párizsi olimpia volt az első, amelyen sportoló vitte a nemzeti zászlót. A megtiszteltetés Nagy Sándor református lelkészé lett, aki nevet változtatott, hogy diszkoszvetőként indulhasson az ötkarikás játékokon.

kemma.hu

Szomódi barangolásunkon fedeztük fel a felújított kultúrház mellett álló, kissé megroggyant épületet. Valamikor könyvtárként szolgált a Komárom-Esztergom megyei kistelepülésen. Ám azt kevesen tudják, hogy itt élt Toldi (Nagy) Sándor, aki az 1924-es párizsi olimpián a magyar csapat zászlóvivője volt.

Az 1924-es nyári játékokon vonultak fel az országok sportolói először nemzetük lobogója alatt úgy, hogy azt a küldöttség egyik versenyzője vitte. Azaz, ilyen szempontból Sándor az első magyar zászlóvivő.

Nagy Sándor, mivel református lelkész a hivatása, a saját a néven nem indulhatott volna a viadalon. Így választotta sportolói előnévnek a „Toldit”.

A pápai születésű Toldi (Nagy) Sándor 1912-ben teológiai hallgatóként kezdett el sportolni, 1913-ban Bécsben elért legjobb eredményét (46,86 m) 15 évig egyetlen magyar diszkoszvető sem tudott túlszárnyalni. Többszörös magyar bajnok (1922, 1923, 1924), az  1924-es olimpián a kilencedik helyet szerezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!