Közélet

2016.05.03. 09:26

Véradás a szerkesztőségben

Minél több véradóra van szükség ahhoz, hogy a megye biztosított legyen vérellátás szempontjából. Leginkább Tatabányán van szükség toborzó akcióra. A 24 Óra és a kemma.hu a jó ügy mellé állva, helyet, időt biztosítva támogatja a szervezet munkáját. Zigó Janával, a Magyar Vöröskereszt megyei koordinátorával beszélgettünk a részletekről.

W. Zs.

– Milyen vércsoportra van szükség?
–  Folyamatosan szükség van minden egyes vércsoportra. Most a balesetek szezonjában járunk. Úgy értve, hogy egyre több motoros, könnyelműbb autóvezető van az utakon és a jó idő közeledtével egyre többen töltik szabadidejüket a természetben. Érdekes a helyzet. Mert pont most nagyobb esélye a baleseteknek a kirándulások miatt - tehát ebben az időszakban kell nagyobb mennyiség a vérből, de éppen a kirándulások miatt nehezebb egyeztetni és olyan időpontot találni, ami jó a véradóknak.

– Mekkora az elvárt éves mennyiség?
– Évente körülbelül 16 ezer önkéntes segítő kell. Ebből - lakosság számarányosan - a legtöbb a megyeszékhelyre jut, 5 ezer.

– Milyen toborzó akciók vannak?
– Folyamatos a rendszeres véradók megkeresése telefonon, SMS-ben; valamint iskolákban is felhívjuk a tanulók figyelmét a véradás fontosságára, továbbá a lehető legtöbb szabadtéri programon is jelen vagyunk. Így lesz ez például a hétvégi Forgórózsa Fesztiválon is, a Vértes Agorájában. Örömmel mondhatom, hogy most először tartunk véradást a 24 Óra szerkesztőségében, a sikeres együttműködés jegyében. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közös véradása csütörtökön lesz 15 és 17 óra között és Adományozz egészséget - aki vért ad, életet ad! címet kapta.

– Mit hozzon magával a véradó?
– Személyi igazolványt, TAJ- és lakcímkártyát. A véradó legyen 50 kilogramm felett, 18 és 65 év között. Azt remélem mondanom sem kell, aki segítő karját nyújtja, az az egészség bizonyítéka  A véradás előtt étkezzünk és fogyasszunk sok folyadékot.lakcímkártyát. A véradó legyen 50 kilogramm felett, 18 és 65 év között. Azt remélem mondanom sem kell, aki segítő karját nyújtja, az az egészség bizonyítéka  A véradás előtt étkezzünk és fogyasszunk sok folyadékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!