Közélet

2016.03.26. 18:23

Húsvéti lakomázás

Véget ért a böjt. Előkerülhet a mélyhűtőbe rejtett karaj és felsál. Felüthetjük a szakácskönyvet egy-két jó receptért.

P.J.

Sőt, a „bátrabbak” akár a sódart is elkezdheti főzni. Bár ez utóbbi azért veszélyes, mert a füstölt sonkának nagyon csábító az illata. Ám, ha már eddig kibírtuk a húsnélküli állapotot, akkor nem illene a „hajrában” megszegni fogadalmunkat.



A Kodály téri Gábor Hentes üzlete zsúfolásig telt. Nyakunkon a húsvét. A füstöltáruk előtt legalább annyian tolonganak, mint a tőkehúsok és csirkék környékén. A férfiak cetlikkel kezükben rendelnek. Az asszonyságok viszont olykor többet lamentálnak, mert friss és csábító a bolt minden portékája.
A felvágottak fölött fürtökben lógnak az első- és hátsó csülkök. A zamatos füstölt tarját viszont „gúzsba kötve” árulják. Így könnyebb megfőzni, és nem is esik szét, ha kihúzzák a forró vízből...

A levesnek való is szépen fogy. Innen is, onnan is hallani, hogy csirke szárnyat vagy éppen farhátat rendelnek. „És még csapjon hozzá egy harminc deka zúzát is” – mondja egy középkorú hölgy.

Eközben egy idősebb úr kilónyi karajt kért és egy „darab” hasaalját. Ez a méretezés, már minthogy darab, a női vásárlók arcára mosolyt csal...
A cég tulajdonosa, Rotyis Gábor ugyan kissé fáradtnak tűnik, de egyben elégedettség is érződik az arcán. A vállalkozását 26 éve alapította, és az idén megkapta a 2016-os termékkategóriában az Év hentesboltja címet. Emellett, mint üzletembernek az sem mellékes, hogy a vevők egymásnak adják a kilincset. Ebből a forgatagból ragadtuk ki őt egy rövid időre.

– Érzékelhető, a klasszikus húsvéti menü alig változik, illetve, hogy sok konyhában még „megkövetelik” – kezdi Gábor. – Az alapanyagokból könnyű következtetni, hogy mondjuk töltött káposzta, töltött hús vagy – ritkábban – bárány kerülhet az ünnepi asztalra. És mi tagadás, húsvét, illetve kis csibék ide vagy oda, a csirkéből is jócskán fogy.

A Gábor hentes három üzletet is működtet a megyeszékhelyen. Így bátran állítja, hogy egyértelműen – az ünnepektől függetlenül is – fokozatosan nő a forgalmuk. Persze a kurrens áru ilyenkor a füstölt és vagy kötözött sonka, a csülök és a tarja. Egy átlagos hónaphoz képest ezekből a finomságokból a hússzorosa fogy el a „locsolkodás” előestéjén.

– Már egy hete álljuk a rohamot – folytatja a tulajdonos. –  Szombaton is nyitva vagyunk, de felkészültünk az utolsó „ostromra” is. Tőlünk soha senki nem távozott még üres kézzel, és ez mint „kereskedőnek” is nagyon jó érzés. A füstöltáruink nem véletlenül ilyen közkedveltek. Hagyományos érleléssel készültek, a szükséges idő alatt. Az ilyen vákuumcsomagolt termékeket meghagyjuk a multiknak. Az elmúlt időszakban a forgalmunk elérte a napi több százat...

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!