Közélet

2016.02.19. 13:26

Rekordszámú nevező a Farsang Kupán

A XIV. Farsang Kupa Országos Gasztronómiai Bajnokságot az idén február 20-án, szombaton rendezik meg a Tatai Olimpiai Edzőtáborban.

M. K.

 A rangos és immár hagyományos megmérettetést támogatja a megyei kereskedelmi és iparkamara, Tata polgármestere, a Földművelésügyi Minisztérium, valamint a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség.

– Minden eddiginél többen neveztek a Farsang Kupára, csaknem százötvenen – újságolja Petrezselyem Antalné, a szövetség keretein belül működő Tata és Környéke Régió és Egyesület elnöke. A Venesz-díjas, aranykoszorús, kamarai aranydiplomás mestercukrásztól megtudjuk, hogy a felnőttek és a diákok között egyaránt a cukrász kategória a legnépszerűbb. Huszonhat iskolából érkeznek tanulók, a Felvidékről is sokan. Évek óta Magyarország egyik legrangosabb szakmai rendezvénye a Farsang Kupa. Az eddigi „tatai alapozásokat” követően az eredményes versenyzők egy része különböző világversenyekről dobogós helyezéseket szerezve érkezett haza.

– Szakács, cukrász, felszolgáló (pincér terítési verseny) és pék szakmában mérik össze tudásukat a versenyzők, koktélbemutató és -verseny is lesz – sorolja a szakember. – A legjobbak arany-, ezüst- és bronzérmet illetve okleveleket és különdíjakat kapnak. A látványos rendezvény szombaton déltől a délután 5 órára tervezett eredményhirdetésig ingyenesen megtekinthető, várjuk a nagyközönséget.

Hogy mi mindent lehet majd látni? Például a hidegkonyhai artisztika kategóriában arcokat, fejeket, kifejező karaktereket kell készíteni. A farsanggal kapcsolatos arcok, szem, orr, mosoly esetében fél álarc vagy egyéb kiegészítő megjelenítését várja a zsűri. Az ehhez felhasználható nyersanyagok: dabasi sütőtök, kanadai sütőtök, jégcsap retek, kínai vajretek és feketeretek. Dekoratív művészi alkotásokat is találhatunk az asztalokon, ezeket csakis fogyasztásra alkalmas élelmiszerekből állítják össze.

Megtudtuk azt is, hogy bemutatót tart az Ászár-Neszmély Borvidék, az Istenkuti Pálinkafőzde, Lusztigh Mária mestercukrász, valamint Tanács Attila mesterszakács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!